Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Szlovákia: urnazárás utáni pánik

2003.05.17. 15:28
Szombaton tartották Szlovákiában az EU-csatlakozásról szóló népszavazást, amelyen kétséges, hogy meglesz-e az érvényességhez szükséges ötven százalék plusz egy fő. Korábban elemzők rámutattak: a kampányra egyfajta tétovaság volt jellemző.
Szombaton délután Szlovákiában befejeződött az ország EU-csatlakozásáról szóló népszavazás. A hivatalos eredményt csak vasárnap teszik közzé, de közvetlenül a 14.00 órai urnazárás után úgy nézett ki, a referendum érvényessége, vagy érvénytelensége talán csak egy hajszálon múlik.

Egyfajta tétovaság

Az ötmilliónál nagyobb lélekszámú ország 5100 szavazóhelyiségében 4.127.487 választónak volt joga igennel, vagy nemmel válaszolni a szavazólapon álló kérdésre: "Akarja-e Ön, hogy a Szlovák Köztársaság az Európai Unió tagországa legyen ?" A népszavazás akkor érvényes, ha a jogosultak ötven százaléka, plusz egy fő, tehát 2.063.744 ember vett részt a szavazáson.

A referendumnak nincs ügydöntő ereje, de akár érvényes lesz, akár nem, az Európai Unió felé fontos politikai üzenetnek számít. Érvénytelenség esetén a parlamenti szavazás lesz az ügydöntő. E körülmény alkotmányjogi értelmezése körül egyfajta tétovaság érzékelhető - mutattak rá korábban a szlovák sajtóban napvilágot látott elemző vélemények.

Az aggodalmak ellenére sem módosították

Szlovákiában ez volt az ötödik népszavazás. Mivel mindegyik korábbi - az alacsony részvétel okán - érvénytelen volt, az uniós referendumot meglehetősen sok aggodalom előzte meg. Az ország alkotmánya minden referendum érvényességét az ötven százalékot legalább egy fővel meghaladó részvételhez köti.

Az alaptörvény idevágó cikkét a megalapozott aggodalmak ellenére sem módosították, jóllehet a tíz éve önálló országban népszavazásnak még nem volt ekkora tétje, hiszen arról van szó, hogy a fiatal ország most csatlakozik-e az unióhoz, vagy csak később, amikor már a térség más országaihoz képest behozhatatlan hátrányai lesznek. Az elemzők az elmúlt hetekben többször rámutattak: Szlovákiában későn, az után "ébredtek fel", hogy a nagy részvétellel számoló magyarországi EU-népszavazáson ötven százaléknál kevesebb ember vett részt. Ezt a szlovák kormánypártok több politikusa is elismerte.

Rudolf Schuster államfő, Pavol Hrusovsky parlamenti házelnök és Mikulás Dzurinda miniszterelnök - ennek megfeleloen - alig két órával az urnazárás előtt még közös nyilatkozatban szólította fel az embereket, hogy az ország hosszú évtizedekre szóló jövője érdekében használják ki a hátralevő rövid két órát és vegyenek részt a történelmi jelentőségu döntésben. Jó fél órával az urnazárás után - becsült és részadatok alapján - úgy mutatkozott, hogy a népszavazás mégis érvényes lesz, de az érvényesség talán csak egy hajszálon múlik.