Auguszta
-7 °C
0 °C

Obama újraéleszti választási csapatát

2010.01.24. 20:31
Barack Obama amerikai elnök a massachusettsi időközi szenátorválasztáson aratott republikánus győzelem után újraéleszti választási csapatát, hogy a Demokrata Párt minél kisebb veszteséget szenvedjen a novemberi kongresszusi választásokon - írta a vasárnapi The New York Times.

Obama elrendelte a Demokrata Párt választási politikájának felülvizsgálatát és már fel is kérte a 2008-as elnökválasztáson nagy sikert arató kampányának egykori menedzserét, David Plouffe-t, hogy felügyelje a képviselőházi, a szenátusi és a kormányzói mandátumokért folyó küzdelmet.

Elemzők szinte egybehangzó véleménye szerint a massachusettsi választás eredménye a legutóbbi jele annak, hogy a választók, különösen a függetlenek szavazók egy része elfordult az Obama-kormánytól és a Demokrata Párttól, a republikánusok jelentős előretörésre számíthatnak novemberben. Egyesek azt is lehetségesnek tartják, hogy az ellenzék Obama négyéves mandátumának második két évére - ahogy ez Bill Clinton elnöksége idején is történt 1994-ben - visszahódítja a törvényhozás mindkét házát.

A The New York Times fehér házi forrásokból úgy tudja: az elnök környezetéből választási tanácsadókat menesztenek az ország különböző pontjaira a republikánus támadás elhárítására. David Axelrod elnöki főtanácsadó az ABC televíziónak vasárnap elmondta: korán megkezdik a helyszíneken a helyzetértékelést, hogy felmérjék, mit kell tenniük a massachusettsihez hasonló vereségek elkerülésére.

Obama hamarosan elmondja uniós évértékelő beszédét a kongresszus két háza előtt, kijelöli elnöksége második évének fő hangsúlyait, amelyek között első helyen a munkahelyteremtés szerepel. A Fehér Ház már dolgozik azon, hogy miként tegyék átütőbbé Obama üzeneteit, miképpen csiszoljanak vezetői stílusán. A máig népszerű elnök az idén bizonyosan többet fogja járni az országot, mint tette azt elnöksége első évében.

David Plouffe - érzékeltetve, hogy Massachusetts mekkora pánikot keltett a demokraták körében - arról írt a The Washington Postban: nem kell, hogy a novemberi választások rémálmot jelentsenek a Demokrata Párt számára.

Az új-angliai szenátorválasztáson szerinte hangos ébresztőt fújtak a választók. Figyelmeztetett, hogy kevés az idő és sok mindent kell még tenniük a demokratáknak, akiknek több megszívlelendő tanácsot adott. Kifejtette: mindenekelőtt haladéktalanul el kell fogadtatni egy erőteljes egészségügyi reformcsomagot és munkahelyeket kell teremteni. Ezenkívül meg kell értetni az amerikaiakkal, hogy a gazdasági ösztönző csomag révén sikerült kikecmeregni a recesszióból. Vissza kell utasítani a költekezésre vonatkozó ellenzéki támadásokat, és tudatni kell a választókkal, hogy a republikánusok győzelme a lobbisták és vállalati érdekcsoportok visszatérésével járna.

A CBS News hírcsatorna vasárnapi elemzése szerint a novemberi választásokat a lassan a szavazói bázis egyharmadát kitevő független szavazók fogják eldönteni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!