Judit
2 °C
7 °C

Bush 930 szavazattal vezet, nem hirdettek győztest

2000.11.18. 22:59
Floridában bejelentették, hogy George Bush 930 szavazattal vezet az elnökválasztási küzdelemben, miután kiértékelték az összes, külföldről beérkezett szavazatot is. A szavazösszesítő testület elnöke az állam legfelsőbb bíróságának tilalma miatt nem nyilváníthatta ki, hogy George Bush győzött az államban - és az elektorok számát tekintve az egész országban -, csak a szavazatok nem hivatalos megoszlását ismertethette. Új-Mexikóban Al Gore győzött.
Az államban mintegy 2500 külföldi szavazatot értékelnek ki. A távvoksok összeszámlálása előtt Bushnak 300 szavazatnyi előnye volt. Bár a kiértékelés határideje még szombaton, helyi idő szerint délben lejár, és az eredményt bejelentik, nem lehet végleges győztest hirdetni, mert a floridai legfelsőbb bíróság megtiltotta azt.

Floridában folyamatosan össszesítik a beérkezett külföldi szavazatokat.Több mint ezer szavazatot a számlálóbiztosok érvénytelennek nyilvánítottak a választói bejegyzések és a postai bélyegzők alapján.

Mint ahogy arról korábban beszámoltunk, a republikánusok megpróbálták elérni, hogy az állam három, Gore-t támogató megyéjében ne legyen érvényes a kézi szavazatszámlálás, de ezt a demokraták nem hagyták annyiban és fellebbeztek a bírói döntés ellen. A vita hétfőn, a Legfelsőbb Bíróság meghallgatásán dől majd el.

Azt egyelőre nem lehet áttekinteni, hogy milyen mértékben változtathatja meg - bizonyára Gore javára - a szavazatarányokat a kézi számlálás eredménye - ha egyáltalán számít majd. Péntek délelőtt Terry Lewis illetékes floridai kerületi bíró megállapította: Katherine Harris, a floridai állami szavazatösszesítő testület republikánus pártállású elnöke nem járt el önkényesen, amikor szerdán megtagadta, hogy az a három, demokrata többségű floridai megye, amely kézzel újra kívánja számolni az elnökválasztáson leadott szavazatokat, e kézi újraszámolás eredményeivel módosíthassa az elnökválasztás hiteles eredményét.

Lewis bíró végzése ellen a demokraták fellebbezést nyújtottak be, és ennek nyomán a floridai legfelsőbb bíróság délután közölte: jövő hétfőn meghallgatást tart az ügyben. Katherine Harris egyelőre nem hitelesítheti a floridai elnökválasztási eredményt, a kézi szavazatszámlálás pedig folytatható - közölte a (kizárólag demokrata kinevezésű bírákból álló) hét tagú testület, ezen átmeneti intézkedéseket "a status quo fenntartásának" szempontjával indokolva. Harris, aki szombatra eredetileg hivatalos végeredmény-hirdetést tervezett, közölte: tiszteletben tartja a bíróság felfüggesztő határozatát.

Mint ahogy arról korábbi cikkünkben beszámoltunk, a Floridai Legfelsőbb Bíróság hétfőn dönt majd a vitás kérdésekben. A demokraták érve várhatóan az lesz, hogy egyedül Palm Beach megyében a szavazatok egy százalékos kézi számolási mintavétele nyomán 19 szavazattal csökkent Gore hátránya, vagyis az egész megyéből statisztikai valószínűség szerint Gore mérlegének 1900 szavazatos javulása várható, ez pedig alapvetően megváltoztathatja az elnökválasztás kimenetelét. A CNN szerint ugyanakkor több száz külföldről érkező szavazat még mindig hiányzik Floridában.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?