Endre, Elek
16 °C
28 °C

Bush Gore-t méltatta beszédében

2000.12.14. 08:44
Az elhúzódó jogi viták okozta megosztottság oldására törekedett szerda esti beszédében George W. Bush megválasztott amerikai elnök, és legyőzött ellenfele, Al Gore eddigi alelnök is. A demokrata jelölt elismerte választási vereségét. Bush, a texasi képviselőház tanácskozótermében tartott beszédében méltatta Gore érdemeit, és hangsúlyozta, ,,nem egy párt, hanem egy nemzet szolgálatára választottak meg". A két ellenfél a jövő héten, még az elektori szavazás előtt találkozik, hogy hozzákezdjen a megosztottság leküzdéséhez.
Már megválasztott elnökként intézett beszédet az amerikai néphez szerda este George W. Bush, republikánus elnökjelölt. A helyszín megválasztása is jelzésértékű volt, ugyanis Texas kormányzója állama képviselőházának tanácstermében beszélt. A texasi törvényhozás ugyanis demokrata többségű, a republikánus kormányzó azonban jól együtt tudott működni a másik párt politikusaival.

Bush minden amerikai érdekeit védeni akarja

Bush Texas képviselőházának tanácstermében beszélt
fotó: Reuters
Bush beszéde nélkülözte a győzelmi mámor jeleit, ami érthető is öt hét jogi csatározásai után, valamint annak tudatában, hogy úgy jutott 43. elnökként a Fehér Házba, hogy a választáson kevesebb szavazatot kapott, mint ellenfele. Bush beszédben köszönetet mondott az amerikai népnek azért, mert az a megtiszteltetés érte, hogy elnökként szolgálhatja, és kiemelte, hogy minden amerikai polgár érdekét védeni akarja.

Különösen hangsúlyosan szerepelt Bush beszédének "kéznyújtási" elemei között a különböző bőrszínűek azonos polgárként való kezelési szándéka. Az afroamerikai szavazók nyolcvan százaléka ugyanis Gore-t támogatta november 7-én. Hangsúlyozta, hogy megvalósítandó céljai nem republikánus, vagy demokrata prioritások, hanem amerikai prioritások. ,,Nem egy párt, hanem egy nemzet szolgálatára választottak meg" - jelentette ki Bush. A republikánus jelölt méltatta Gore érdemeit.

Gore az elnök támogatására szólított fel

A megválasztott elnök beszédéhez hasonló jelentőséggel bírt a legyőzött, Al Gore megszólalása is. A demokrata jelölt tévébeszédében elismerte választási vereségét, és felszólította az Amerikai Egyesült Államok lakosságát, hogy egységet mutatva sorakozzon föl George Bush megválasztott republikánus elnök mögött. Egyúttal burkoltan, de nyomatékkal elutasította azokat a spekulációkat, miszerint egyes elnökválasztó elektorok esetleg még "meggondolhatják magukat".

Al Gore alelnök Washingtoni beszédét nézik egy Tokiói bevásárlóközpontban
fotó: Reuters
A vesztes elnökjelölt leszögezte: bár mélységesen nem ért egyet az amerikai legfelsőbb bíróság keddi döntésével, elfogadja ezt a döntést. Al Gore felhívta a figyelmet arra is, hogy ne tekintse senki az amerikai demokrácia gyengeségének az elnökválasztás körüli jogi vitákat. "Az amerikai demokrácia erejét éppenséggel a nehézségek leküzdésének képessége mutatja meg a legvilágosabban" - fogalmazott.

A legyőzött demokrata jelölt kijelentette, hogy személyesen is rendelkezésére áll majd a megválasztott Bushnak, és erre szólította fel híveit, követőit is. (Mint ismert, már felvetődött, hogy Bush kormányába demokrata politikusok is kerülhetnek majd.) Gore szerint az elnökválasztás körülményei nem fogják gyengíteni a következőkben az elnök hatalmát.

Jövő héten találkozik a két ellenfél

Bush és Gore is bejelentette, hogy a jövő héten, valószínűleg még a keddi elektori választás előtt találkoznak. A november 7-i választás óta egyre elszántabban egymásnak feszülő ellenfelek célja a megosztottság leküzdése lehet csak.

Bush győzelmét ,,otthon" is megünnepelték
Az angliai Messing falucskája szerdán este másodszor ünnepelhette azt, hogy egy "helybéli fiú" került ki győztesen az amerikai elnökválasztás küzdelmeiből. A délkelet-angliai Colchester közeli településen a Bush-dinasztia nemzedékei nőttek fel egészen 1631-ig, amikor Reynauld Bush gazda úgy döntött, hajóra száll és az Újvilágban próbál szerencsét. Messing 350 lakosa hűen őrzi a Bush-família emlékét, és január 20-án ifjabb George Bush beiktatásakor nagy ünnepség keretében arra készül, hogy az ősi protestáns rituálé szerint máglyára vesse a vesztes, Al Gore bábuját, amire Reynauld Bush is áldását adná - írta a londoni The Times. Bush-ék családfáját egyébként egészen Hódító Vilmos koráig vissza lehet vezetni, bár ők szívesebben gondolnak magukra texasi farmerekként, mint ősi angol família telepeseiként.

(forrás: MTI)