Szilárda
0 °C
6 °C

Megborult Bush kongresszusi támogatása

2001.05.23. 23:02
Veszélybe kerülhet a konzervatív Bush-adminisztráció szinte korlátlan törvényhozási uralma, mert a közel fele-fele arányban megosztott szenátusban egy republikánus elhatározta, hogy elhagyja a pártot - közölték hírügynökségek. A bejelentés európai idő szerint csütörtökön várható, a szenátorhoz közel álló források úgy tudják, hogy a politikus független képviselőként folytatja tovább. Szavazataira viszont várhatóan inkább számíthatnak a demokraták, mint egykori párttagjai - ami a Demokrata Párt kezébe juttatná az amerikai kongresszus felsőházát.
James M. Jeffords
A Vermont államot képviselő republikánus James M. Jeffords kedden találkozott George W. Bush amerikai elnökkel és helyettesével, Dick Cheney-vel, illetve Trent Lott szenátorral, a republikánus frakció vezetőjével, de egyelőre nem jelentette be hivatalosan kilépését a pártból. A szenátorhoz közel álló források szerint Jeffords elhatározta magát, és független képviselőként folytatja tovább. Korábbi értesülések szerint a Demokrata Párt is sorai közé fogadná. A demokraták tárgyaltak is Jeffordszal, és felajánlották neki a környezetvédelmi és közmunka-felügyeleti bizottság elnöki székét, ha átáll. A hivatalos bejelentésre európai idő szerint már csütörtökön kerül sor.

Jeffords lépése felbolygatja a kongresszusi erőviszonyokat

Jelenleg 50-50 képviselővel rendelkezik mindkét párt a szenátusban, a döntő szavazat az alelnöké, aki természetesen szintén republikánus. A politikus lépése a Demokrata Párt kezébe adja a felsőház irányítását, ami többek közt azt is jelenti, hogy ők jelölhetik a bizottsági tagokat, és több, a törvényhozás menetét alapvetően befolyásoló bizottsági elnöki poszthoz is jutnak. Bajba kerülhet Bush elnök törvénykezési programjának több eleme is. Republikánus stratégák azt nyilatkozták a The New York Timesnak, hogy az adminisztráció egész programját veszélybe sodorhatja a szenátor távozása.

A szenátor a párt balszárnyán helyezkedett el

Jeffords egyébként egyike a legliberálisabb republikánus szenátoroknak, többször is szavazott a párt ellen. Kapcsolata a Fehér Házzal rossz, véleménye sok ponton homlokegyenest eltér a konzervatív programmal rendelkező elnökétől. Egyike volt azoknak a politikusoknak, akik miatt a republikánus törvényhozók tárgyalni voltak kénytelenek a demokrata ellenzékkel Bush adócsökkentési tervei kapcsán - a szinte teljesen kiegyensúlyozott kongresszusban ugyanis már egy képviselő szavazata is sorsdöntő lehet.

Index-grafika

Mivel az Egyesült Államokban a törvényhozást és az elnököt (a kormányt) külön választják, gyakran előfordul, hogy a végrehajtó hatalomnak nincsen többsége a kongresszusban. Sőt, ez tulajdonképpen elég ritka: az ötvenes évek elején fordult elő utoljára, hogy a republikánusok uralják a képviselőházat, a szenátust és a Fehér Házat egyaránt. Bill Clinton kormányzásának első két évét leszámítva végig ellenséges, republikánusok uralta kongresszussal állt szemben - sokak szerint pont ez az egyik oka a Demokrata Párt jobbratolódásának, a kilencvenes éveket jellemző konzervatív reformoknak.

15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft