Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Pártja sem támogatja egységesen Bush adócsökkentési terveit

2000.09.22. 21:42
Az amerikai elnökválasztási kampány elmúlt hete nem hozott jelentős fordulatot, mindamellett voltak olyan eseményei, amelyek jelentős befolyással lehetnek a választások végső kimenetelére. Az erőviszonyok egyelőre enyhe Gore-fölény mellett stabilizálódni látszanak, a különbség azonban olyan csekély (a legtöbb közvéleménykutatás szerint 3 százalék körüli), hogy pusztán ebből aligha lehetne bármiféle következtetést levonni a novemberi eredményre nézve.
George Bush adócsökkentéssel próbál szavazatokat szerezni
A legfontosabb, és az elmúlt négy hét trendjéhez szorosan illeszkedő fejlemény ismét a republikánus tábor számára hozott rossz hírt. Mindeddig Bush központi kampánytémája, amelynek minden egyéb kérdést alárendelt, az egész adótáblát jelentősen leegyszerűsítő nagyarányú tehercsökkentés volt. Hogy ennek a tervnek a vonzereje a mostani, meglehetősen derűs gazdasági környezetben mennyire erős, arról eddig is megoszlottak a vélemények, de azt kevesen vonták kétségbe, hogy a javaslat igen népes szavazórétegeket mozgósíthat, és a ,,kisebb állam, kevesebb bürokrácia" jelszavában rejlő tartalékok nem lebecsülendők.

A republikánusok egy csoportja nem támogatja Bush adócsökkentés-tervét

S most éppen ezen a legerősebbnek hitt ponton érte komoly csapás a Bush-kampányt, mégpedig a legváratlanabb irányból, a kongresszusi republikánus képviselők részéről. A képviselők és a szenátorok egy része ugyanis szintén választásra készül novemberben, és a kongresszusi republikánusok többsége megrettent attól, hogy választóinak miként fog számot adni az adócsökkentésről, amikor azok inkább a közkiadások növelését látnák szívesen.

A múlt hét végén került nyilvánosságra, hogy a republikánusok egy csoportja nem támogatja Bush átfogó tervét, és inkább szerényebb megoldásokat részesítenek előnyben. Márpedig a Kongresszus két házának támogatása nélkül Bush még csak nem is reménykedhet a radikális és számos érdeket sértő adócsökkentés megvalósításában.

Ez a fordulat, noha egyelőre nem volt nagyobb visszhangja, könnyen végzetes lehet a republikánus jelöltre nézve. Akármit gondoljunk ugyanis az adócsökkentés szükségességéről egyébként, az nem lehet vitás, hogy ez a javaslat volt az, ami mindeddig valamennyire irányt és formát adott a Bush-kampánynak, és az összes többi építőelem is csak az adócsökkentési terv fényében vált értelmessé és hihetővé. Továbbá ez volt az a terep, ahol a republikánusok a leghatásosabban támadhatták a demokratákat, amiért azok a bürokratikus, kormányzati megoldásokat pártolják az egyének önállósága helyett.

A republikánus képviselők elbizonytalanodása ezért nem egyszerűen egy valószínűleg népszerű terv komolyságát ássa alá, hanem hosszabb távon az egész Bush-kampány konzisztenciáját és közérthetőségét megbonthatja.

A szakszervezeti szövetségek a demokratákat támogatják

Többmillió voksot hozhatnak Gore-nak a szakszervezetek
Mindeközben, noha a demokrata párti konvenciót követő lendület érezhetően apadt, Gore-nak még mindig akad örülnivalója. A hét elején a nagyobb szakszervezeti szövetségek egyre-másra jelentették be, hogy feladva korábbi tartózkodásukat, a demokratákat támogatják a küzdelemben. A szakszervezetek többmilliós tagsága miatt ez a lépés egyáltalán nem jelentéktelen, főképp annak fényében, hogy a legnagyobb közalkalmazotti szakszervezetek sokáig kacérkodtak azzal, hogy a Zöld Párt jelöltjét, Ralph Nadert támogassák, de még olyan szakszervezeti vezető is akadt, aki elment a republikánus elnökjelölő konvencióra. Most azonban a hagyományos demokrata bázis konszolidálódni látszik Gore mögött.

Nem csoda, ha az ilyesféle fejlemények nyomán a republikánus tábor mindent megtesz, hogy a kampány középpontjába ismét a személyiségek kérdését állítsa. Annál is inkább erre törekszenek, mivel a közvéleménykutatások a jelentős átrendeződések ellenére még mindig azt mutatják, hogy Bush személyiségét valamivel kedvezőbben ítélik meg a választók, mint a jellegtelennek tartott Gore-ét.

A szórakoztatóipar a középpontban

S valóban, a demokrata kettős időnként jó alkalmakat szolgáltat az ellentábor támadásaihoz. A múlt héten ugyanis a Szenátusban Liebermann demokrata alelnökjelölt élesen támadta a hollywoodi szórakoztatóipar irányítóit, amiért azok egy nemrégiben nyilvánosságra hozott szövetségi vizsgálat szerint kiskorúaknak reklámoztak a törvény szerint csak a felnőttek számára megtekinthető filmeket. Majd ezt követően mind Gore, mind pedig Liebermann megjelent egy, a szórakoztatóipar csillagai által rendezett gálaesten, amely összesen 6,5 millió dollár bevételt hozott - a Demokrata Párt kampánykasszájába.

A Bush-tábor természetesen nem késlekedett azzal, hogy képmutatással vádolja a demokrata jelölteket, és az ellenérvek nem is hatottak túl meggyőzően. Az a közismert tény ugyanis, hogy a republikánusok hagyományosan erősebb pénzügyi háttérrel bírnak, aligha teszi elfogadhatóvá, hogy a demokraták olyan forrásokból fogadjanak el támogatást, amelyeket nem sokkal korábban a nemzet gyermekeinek megrontásával vádoltak.

Kérdéses persze, hogy sikerre vezethet-e ez a republikánus stratégia, hiszen a választók eddig éppen azt értékelték nagyra, hogy a kampány viszonylag tiszta maradt. Az azonban nem kérdéses, hogy ilyen szoros verseny mellett minden hiba végzetes lehet. A demokraták azzal bíztathatják magukat, hogy sikerült fordulatot kicsikarniuk, míg a republikánusok azzal vígasztalódhatnak, hogy még semmi nem dőlt el. A show folytatódik.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!