Koronavírus adatok

2022. jan. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vanda, Paula
-3 °C
5 °C

George W. Bush letette a hivatali esküt

2001.01.20. 18:28
Szombaton Washingtonban letette a hivatali esküt George W. Bush, az Egyesült Államok új, republikánus pártállású elnöke, aki a kétszer négy éves elnöki ciklust kitöltött, demokrata Bill Clintont követi ebben a tisztségben.
Az Egyesült Államok 43. elnöke
Az eskütétel a hagyomány szerint a kongresszus épületének nyugati lépcsősoránál történt, a legfelsőbb bíróság elnöke, William Rehnquist előtt, a képviselőház és a szenátus tagjai, valamint több százezer ember jelenlétében.

Az eskütételnél használt, 1767-ben nyomtatott biblia ugyanaz volt, mint amelyre George Washington tette kezét 1789. április 30-i beiktatásakor, majd amelyet később Warren Harding, Dwight Eisenhower, Jimmy Carter és idősebb George Bush elnöki beiktatásakor is használtak.

A beiktatási nap istentisztelettel kezdődött: délelőtt a Bush-család - beleértve természetesen az új elnök apját, idősebb George Bush exelnököt is -, valamint Dick Cheney-nek, az új alelnöknek a családja, a legszűkebb rokoni és baráti környezetnek számító, összesen mintegy hatvan meghívottal együtt a Fehér Ház melletti Szent János templomban fohászkodott.

Az istentisztelet után Clinton távozó elnök látta vendégül a Fehér Házban Bush beiktatandó új elnököt: együtt kávéztak. Egyébként miközben Bush a délelőtti istentiszteleten volt, Clinton még egy utolsó rendelkezést hozott: elnöki kegyelemben részesített több mint száz személyt, köztük Susan McDougalt, akit abban az Arkansas állambeli, úgynevezett Whitewater korrupciós ügyben ítéltek el, amelyben hosszú ideig a Clinton-házaspárra is a gyanú árnyéka vetődött. A Clinton által kegyelemben részesítettek közt van Patricia Hearst, a híres sajtómágnás-család egykor elrabolt, de a terrorizmusba (és egyik képviselőjébe) beleszeretett lánya is.

Az üzenet

Bush eskütétele után elhangzott üzenetében a bátorság, az együttérzés és a jellemesség erényének fontosságáról beszélt.

Ígéretet tett arra, hogy az eldöntendő kérdések megítélése során mások iránt is megértést fog tanúsítani, hogy a közérdeket bátran fogja érvényesíteni, hogy szót fog emelni a nagyobb igazságosság és az együttérzés érdekében, hogy felelősségérzetet fog elvárni a közügyek intézőitől, valamint hogy ezt a követelményt önmagával szemben is érvényesíteni fogja.

Amerika lakosságához fordulva, az új elnök elmondta: "Amit Önök végeznek, az ugyanolyan fontos, mint amit a kormányzat tesz. Azt kérem Önöktől, hogy kényelmükön túl a közjót keressék, hogy védelmezzék meg a szükséges reformokat az olcsó támadásoktól, hogy a nemzet szolgálatát kezdjék a szomszédjukkal. Azt kérem Önöktől, hogy legyenek polgárok. Polgárok, és nem szemlélők. Polgárok, és nem alávetettek. Felelős polgárok, akik szolgáló közösségeket és jellemes nemzetet építenek."

Az új elnök egyebek közt szólt arról, hogy felfogása szerint minden új bevándorló erősíti az Egyesült Államokat, és éppenséggel növeli, nem csökkenti az ország "amerikai" jellegét.

Bush az általa követendő politikai irányvonallal kapcsolatos kérdéseket csak érintőlegesen említette az elsősorban a minden embert egyaránt megillető jogok, az amerikai értékek, illetve az "amerikai álom" taglalásának szentelt beszédben. Megerősítette, hogy vezetése alatt az Egyesült Államok nem zárkózik el, hanem elkötelezett marad a külvilág ügyei, a nemzetközi problémák megoldása iránt. Nagy tapsot aratott a hadsereg megerősítésére, illetve az átfogó adócsökkentés végrehajtására vonatkozó eltökélt szándékának újbóli kinyilvánításával.

Levezető ünnepségek

A kongresszusnak otthont adó Capitolnál tartott ünnepélyes hatalomátadási ceremóniát követően Bill Clinton exelnök az Andrews légitámaszpontra, onnan pedig New York államba távozik, ahol (Chappaqua településen) a Clinton-család új otthona áll.

Az elnöki beiktatás utáni estén nyolc nagy, elegáns bált tartanak, de emellett már csütörtök délutántól vasárnap éjjelig megszámlálhatatlan mennyiségben zajlanak az ünnepségek és mulatságok, bálok és díszvacsorák az amerikai fővárosban. Washingtont négyévente magával ragadja az "elnöki beiktatással egybekötött farsangolás" sodró lendülete.

Vasárnap délután - hűen a hagyományokhoz - "nyílt nap" van a Fehér Házban. Az ingyenes belépőjegyek osztása már reggel fél nyolckor megkezdődik.  • Bérelnék
  • Hírek