Konrád, Tivadar
10 °C
23 °C

Európa nem rajong az új amerikai elnökért

2001.01.21. 15:50
A vasárnap megjelenő újságok világszerte nagy teret szenteltek George W. Bush amerikai elnök előző napi beiktatásának. London, Madrid, Róma, Amszterdam és Milánó vezető újságjainak publicistái csak egyben értenek egyet: az új amerikai elnöknek bizonyítania kell.
George W. Bush
USA csökkenteni kivánja nemzetközi jelenlétét
A londoni konzervatív Sunday Telegraph szerint "Bush úr tegnap figyelmeztetett, hogy a szabadság és országunk ellenségei nem hibázhatnak: Amerika továbbra is elkötelezett marad a világban. Ezzel meg akarta nyugtatni azokat, akik - nem utolsó sorban saját országában - attól tartanak, hogy elszigetelődés-pártivá válhat. Ő nem olyan. Tény azonban, hogy ő, Cheney alelnök és Colin Powell, az új külügyminiszter nem osztják Clinton és Blair uraknak az emberi jogok védelme érdekében vállalt külpolitikai kalandok iránti lelkesedését. Előfordulhat, hogy a brit miniszterelnök a washingtoni politika megváltozásának hatására immár európai partnereink felé fordul."

Observer: Bush reakciós és brutális

A baloldali brit lap, az Observer viszont vitriolos kommentárban foglalkozott az új amerikai elnök személyével. "Bush kormányzata se nem centrista, se nem együttérző. A belpolitikában reakciós és brutális, olyan adócsökkentést támogat, amely nyíltan a gazdagoknak kedvez, miközben ellenzi a fogyasztók, a munkások és a környezet védelmét. A külpolitikában pedig Bush olyanokat nevezett ki, akik apja csillagháborús korszakának harcosai, s akik képtelenek értékelni az új nemzetközi képlet apró részleteit" - véli az újság.

A Corriere della Sera című milánói olasz lap szerint Bush "meg van győződve, hogy Amerikának a nemzetközi kapcsolatok viharos tengerén magával és saját biztonságával kell törődnie. Nem tudjuk, hogy mennyire fogja követni ezeket a nézeteit. A Fehér Házban eltöltött néhány hónap után tudatosulhat benne, hogy a nemzeti rakétavédelmi rendszer több problémát vált ki, mint amennyit megold, és hogy a katonák koszovói kivonása káros hatással lehet az Egyesült Államok tekintélyére az atlanti szövetségben.

La Repubblica: Európát újra félelem fogja el az amerikai elnökváltás kapcsán

Az új kormány vezérlő elveit azonban az "üzlet" jelenti majd, a maga legnemesebb értelmében, és az "America first" (Amerika az első), az amerikai elszigeteltség régi jelszava. Bush kevesebbet fog beavatkozni, kevésbé lesz hajlamos "humanitárius háborúkra", kevésbé lesz nemzetközi és kevésbé lesz figyelemmel a környezetre, mint elődje. De nem kevésbé lesz elszánt, hogy hangsúlyozza Amerika elsődleges uralmát a világban."

A szintén olasz La Repubblica úgy látja: Európát újra félelem fogja el az amerikai elnökváltás kapcsán, egyebek közt azért, hogy vajon az új rakétavédelmi rendszer, amelyet Bush szorgalmaz, nem fogja-e leválasztani az Egyesült Államok védelmét Európáétól? "Tényleg döntést fog-e hozni a Balkánon állomásozó amerikai katonák visszavonásáról, és egyedül fog-e bennünket hagyni ezzel a szép új politikai képződménnyel? Az elszigetelődés politikájának követője lesz-e, vagy csupán egyszerűen közönyös? Már mennyit hallottuk ezeket a félelmeket, és ki ne emlékeznék az aggodalmasok kórusára, amikor Ronald Reagan került hatalomra, vagy előtte Jimmy Carter? Ahhoz, hogy Amerika ne nyugtalanítsa Európát, olyan új elnökre van szüksége, aki már általánosan jól ismert, s legjobb, ha ugyanolyan minőségű, mint elődje volt..." -

Volksrant: Nőhet Clinton értéke, ha majd Bush érdemeivel mérjük

A szociáldemokrata beállítottságú holland Volksrant így ír: "Clinton érdemeinek mérlegét ma még nem tudjuk megvonni. Mindenesetre nem Roosevelt, aki sikeresen vitte át az Egyesült Államokat egy válságon és háborút vezetett, nem Truman, aki meggyökeresítette Amerika európai jelenlétét és nem Reagan, aki gyorsította a kommunizmus végét. Clinton kevésbé mély nyomot hagy a történelemben, előfordulhat azonban, hogy bebizonyosodik: vezetési stílusa a mai idők számára különösen alkalmas volt. Talán még nőhet is elnökségének értéke, ha azzal a mércével mérjük, amit utódja Bush tesz."

A spanyol lapok közül a szocialista El País vezércikke azt hangsúlyozta, hogy az amerikai elnökök hatalomra jutása általában nagy bizalmat kelt, de ez most nem így történt. Bush előtt komoly feladat áll, bár hatalma óriási, hisz a republikánusok 1955 óta először tartják ellenőrzésük alatt nem csak a Fehér Házat, hanem a képviselőházat és a szenátust is. A Bush-kabinet "erősen jobbra húz", bár tagjai tapasztaltak. Az El País szerint aggodalmat válthat ki Bush azon kijelentése, hogy az USA csökkenteni kívánja nemzetközi jelenlétét, bár "Európa így talán aktívabbá válik, és csökkenti az USA-tól való függőségét".

El Mundo: az új elnöknek nincs tapasztalata a külpolitikában

A szociáldemokrata El Mundo vezércikke azt hangsúlyozta, hogy Bush előtt nagy kihívás áll: az, hogy visszaállítsa a nemzeti egységet a választások utáni szétszakadás után, amelyet nem csak a szavazatok újraszámlálása okozott, hanem az új elnök "politikai személyisége" is. Az El Mundo hangsúlyozta, hogy Bush a halálbüntetés védelmezője és az abortusz elleni harc támogatója, hogy kabinetje egyértelműen jobboldali, és hogy nem rendelkezik semmiféle tapasztalattal a külpolitikában.