Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Florida nem számolhat tovább

2000.11.14. 20:34
Florida állam elsőfokon eljáró illetékes bírája kedden elutasította azt a demokrata kérelmet, hogy hosszabbítsa meg a szavazatok összegzésére nyitva álló határidőt. A demokraták fellebbeznek az elsőfokú döntés ellen. Mivel a tengerentúli szavazatok feldolgozására egyébként is péntek éjjelig várni kell, erre hivatkozva utóbb mégis előterjeszthetik számadataikat.
A floridai jog értelmében az egyes megyéknek a választást követő hetedik napon helyi idő szerint 17 óráig (magyar idő szerint este 11-ig) kell beterjeszteniük az állam fővárosában ülésező szavazatösszesítő testülethez a hitelesíthető megyei eredményeket. E központi testület republikánus pártállású elnöke nem volt hajlandó eleget tenni azon demokrata követelésnek, hogy a demokraták által kiválasztott egyes megyékben még folyamatban levő, immár harmadik, ezúttal kézi módszerrel történő szavazat-újraszámlálás időigénye miatt hosszabbítsa meg a határidőt.

Bizonyos, hogy az elsőfokú bírói döntés ellen a demokraták fellebbeznek. Valószínű, hogy a fellebbezést nem a rendes fellebviteli bíróság, hanem e lépcsőt kihagyva, rögtön Florida állam legfelsőbb bírósága bírálja el jogerősen, még a 17 órai határidő előtt. (Az elsőfokú bíróságtól csak két percre van gyalog a Legfelsőbb Bíróság épülete, így a fellebbezést a szó legszorosabb értelmében "a Legfelsőbb Bíróságra lehet átvinni".)

A negyedik bíró rettent vissza
Időközben immár a negyedik floridai bíró rettent vissza azoknak a beadványoknak az elbírálásától, amelyek kérik a Palm Beach megyei szavazólap megtévesztő voltának kimondását.
Jogi elemzők felhívják a figyelmet arra is: a határidő változtathatatlanságának esetleges jogerős kimondása sem tiltaná meg magának a kézi szavazatszámlálásnak a folytatását - aminek a bírói kimondását a republikánusok kérték ugyan egy másik eljárásban, de elsőfokon nem kapták meg.

Elvben tehát elképzelhető, hogy a kézi számlálást folytató megyék e számlálás kedd délutánig elért részeredményeit - mivel a munkát nem képesek teljesen elvégezni - nem tudják majd tükröztetni a leadott összegzésükben, ám határidő után végigcsinálhatják a számlálást, és mivel a tengerentúli szavazatok feldolgozására egyébként is péntek éjjelig várni kell, erre hivatkozva utóbb mégis előterjeszthetik számadataikat.

Hogy annak már csak erkölcsi jelentősége lesz-e, egyáltalán nem biztos, tekintettel arra a helyzetre, ami az Egyesült Államokban előállt. E helyzetnek egyik jellemző vonása, hogy a nagypolitika főszereplői gigantikus erőfeszítéseket tesznek az eddig példátlan, a gyakorlatban még fel nem vetődött, tehát esetjogi precedensek nélküli jogi dilemmák olyan irányú megoldására, ami politikailag nekik kedvez. Ilyen dilemma például, hogy nem tökéletes szabályszerűséggel megjelölt szavazólapok esetén hivatott-e bárki is - és ha igen, milyen mértékben - megállapítani (következtetés útján, a szavazólapon eszközölt, különböző mértékű "beavatkozások" értelmezésével) a szavazó vélhető eredeti szándékát, és ennek megfelelően módosítani a végeredményt.

A határidő után is pótolhatnak

A szavazatösszesítések leadására adott határidőt fenntartó, a demokrata kérelmet alapvetően elutasító elsőfokú bírói végzés azt is tartalmazza, hogy az egyes megyék határidő után is beküldhetnek kiegészítéseket, pótlásokat az eredeti összegzésükhöz.

Ez a demokratáknak kedvez, mert még nem sikerült - és határidőre nyilván nem sikerül elvégezni - a kézi újraszámlálást.

Bush lehet az elnök
Az AP nem hivatalos adatai szerint George Bush republikánus elnökjelölt Floridában 388 szavazatkülönbséggel vezet Al Gore demokrata elnökjelölt előtt.

A floridai állami összesítések közül a legutóbbi, hivatalosan közölt adat 1065 szavazatkülönbségnyi Bush-előnyről szól, de ebben nem tükröződnek a különös hevességgel vitatott Palm Beach megye adatai.

Ha tehát a kézi szavazatszámlálások már nem módosítják alapvetően a képet, akkor Bush lehet az Egyesült Államok új elnöke - feltéve, ha igazolódnak azok a feltételezések, hogy a péntekig még beérkező tengerentúli szavazatok inkább a republikánusoknak kedvezhetnek.

Ezzel kapcsolatban azonban sokan kételyeket táplálnak. Azt mondják, nem biztos, hogy az inkább a republikánusok felé hajló katonatiszti családok szavazatai lesznek többségben. Megjegyzik: egyfelől sok demokrata pártrokonszenvű floridai lakos időzik Izraelben, másfelől a külföldön állomásozó katonák között sok fekete szolgál, márpedig a feketék többsége demokrata.

A bírói végzés azonban ehhez hozzáteszi: az állami szavazatösszesítő testület vezetője saját hatáskörében dönthet arról, hogy ezeket a kiegészítéseket, pótlásokat figyelembe veszi-e. Ez a republikánusoknak kedvez, mert a szóban forgó vezető a republikánus pártállású Katherine Harris, Florida "államtitkára".

A bírói végzés olyan korlátot állít Katherine Harris szabad mérlegelési jogával szemben, hogy e mérlegelési jogot nem szabad "önkényesen" gyakorolni. Az elsőfokú, elutasító végzés kihirdetése után teljességgel bizonytalan volt, mi lesz a demokraták arra irányuló fellebbezésének a sorsa, hogy bírói úton hosszabbítsák meg a floridai megyei szavazatösszesítések leadásának kedd délutáni határidejét.

A demokraták értelemszerűen azt akarják, hogy még ezen a napon, helyi idő szerint 17 óra előtt jogerősen változtassák meg az elsőfokú végzést. Ki akarják kerülni a rendes másodfokot, és rögtön a floridai Legfelsőbb Bíróságtól akarnak - jogi úton megtámadhatatlan - jóváhagyást kapni a leadási határidő meghosszabbításához.

Ennek eljárásrendje azonban az, hogy előbb az elsőfokú bíróság épületétől gyalog két percre levő főbírósági épületbe beviszik a fellebbezést, és azt leadják a rendes másodfokú bíróságnál. Ha az ott ülő illetékes bíró úgy dönt, hogy felterjeszti az ügyet az épületben két ajtóval odébb található legfelsőbb bírósághoz, akkor azt a szó fizikai értelmében is "rövid úton" megteheti. De nem köteles ezt azonnal megtenni, hanem előbb belátása szerint mérlegel.

A floridai Legfelsőbb Bíróság elnöke kedden kora délután dolgozószobájában tartózkodott, készen arra, hogy amennyiben kézhez kapja ezt a fellebbezést, azonnal megkezdhesse saját maga is a "mérlegelést és megfontolást".

Dönthet úgy, hogy azonnal összehívja az ügyben eljáró tanácsot. Úgy hírlik azonban, egyáltalán nem biztos, hogy már kedden érdemben foglalkozni kezd a kérdéssel.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!