Vilhelmina
11 °C
28 °C

Bush győztesnek tekinti magát

2000.11.27. 13:29
Egyre nagyobb nyomás helyeződik Al Gore demokrata elnökjelöltre, hogy adja fel a versenyt. A vasárnap floridai győztesnek nyilvánított George Bush republikánus induló bejelentette, hogy megválasztott elnöknek tekinti magát. A demokrata stáb ennek ellenére folytatja a küzdelmet: három megye végeredményét is megtámadja, és még a szövetségi legfelsőbb bírósági meghallgatás is hátravan.
George Bush republikánus elnökjelölt vasárnap este televíziós beszédében bejelentette, hogy az elnökválasztások győztesének tekinti magát, és megkezdi a felkészülést a hatalomátvételre. A kormányzó felkérte - betegségéből időközben felépült - alelnökjelöltjét, Dick Cheney-t, hogy álljon az átadással foglalkozó washingtoni hivatal élére. Bush felszólította demokrata vetélytársát, hogy adja fel a versenyt.

Mint arról beszámoltunk, helyi idő szerint vasárnap este Katherine Harris, a floridai szavazatösszesítő bizottság vezetője kijelentette, hogy a kézi újraszámlálások után is George Bush végzett az élen, ezért őt ítéli győztesnek.

Bush beszédében hangsúlyozta, bár nem értett egyet Gore-ral a kézi szavazatszámlálás kérdésében, ez a módszer is az ő győzelmét igazolta, és a választás kimenetelének további vitatása "nem lenne helyes út Amerika számára". Bush kijelentette, hogy eljött az összefogás és a megbékélés ideje.

Gore tovább harcol, pénteken dönt a szövetségi Legfelsőbb Bíróság

A Gore-stáb már korábban bejelentette, hogy bíróságon támadja meg három megye - Miami-Dade, Palm Beach, és Nassau - végeredményét. További meghallgatás várható pénteken a szövetségi Legfelsőbb Bíróságon. Gore a New York Timesnak vasárnap adott interjújában azt mondta, hogy higgadtan és méltósággal fogja fogadni a bíróság ítéletét, nem fog ellene fellebbezni.

Hétfői számában a londoni The Times és a Washington Times felszólították Gore-t, hogy adja fel a küzdelmet, és az izraeli külügyminisztérium óvatos hangú nyilatkozata is elismerte Bush floridai győzelmét. A demokrata lapok - a Washington Post és a New York Times - azonban óva intettek attól, hogy a Legfelsőbb Bíróság ítélete előtt bármelyik jelölt győztesnek nevezze magát.

A folytatás
December 1 - A szövetségi Legfelsőbb Bíróság meghallgatja a republikánusok fellebbezését a floridai Legfelsőbb Bíróság azon döntésével szemben, hogy a kézi újraszámlálások eredményét figyelembe kell venni a végeredmény kihirdetésénél.

December 6 - New Mexicónak be kell fejeznie az újraszámlálást (az eddigi eredmények alapján Gore vezet). Ezidőtájt Oregonban - ahol szintén Gore áll az élen - is végezni kell, itt egyelőre nincs pontos határidő.

December 12 - A floridai törvényhozás hitelesíti az elektori szavazatokat.

December 18 - Az elektori kollégium összeül, hogy megválassza az új elnököt - Floridával vagy anélkül. A floridai 25 voks nélkül Gore vezet.

Január 6 - A kongresszus összeszámolja az elektori voksokat és elnököt hirdet. Ha nincs győztes, a képviselőház elnököt, a szenátus alelnököt választ.

Január 20 - Felesküszik az új elnök. Ha erre a határidőre sem dől el a győztes személye, úgy a képviselőház elnöke lesz az elnök. Ha ő nem alkalmas, vagy nem vállalja, úgy a szenátus elnöke, majd a külügyminiszter, és végül a pénzügyminiszter következik a sorban.