Árpád
-2 °C
3 °C

Bush győztesnek tekinti magát

2000.11.27. 13:29
Egyre nagyobb nyomás helyeződik Al Gore demokrata elnökjelöltre, hogy adja fel a versenyt. A vasárnap floridai győztesnek nyilvánított George Bush republikánus induló bejelentette, hogy megválasztott elnöknek tekinti magát. A demokrata stáb ennek ellenére folytatja a küzdelmet: három megye végeredményét is megtámadja, és még a szövetségi legfelsőbb bírósági meghallgatás is hátravan.
George Bush republikánus elnökjelölt vasárnap este televíziós beszédében bejelentette, hogy az elnökválasztások győztesének tekinti magát, és megkezdi a felkészülést a hatalomátvételre. A kormányzó felkérte - betegségéből időközben felépült - alelnökjelöltjét, Dick Cheney-t, hogy álljon az átadással foglalkozó washingtoni hivatal élére. Bush felszólította demokrata vetélytársát, hogy adja fel a versenyt.

Mint arról beszámoltunk, helyi idő szerint vasárnap este Katherine Harris, a floridai szavazatösszesítő bizottság vezetője kijelentette, hogy a kézi újraszámlálások után is George Bush végzett az élen, ezért őt ítéli győztesnek.

Bush beszédében hangsúlyozta, bár nem értett egyet Gore-ral a kézi szavazatszámlálás kérdésében, ez a módszer is az ő győzelmét igazolta, és a választás kimenetelének további vitatása "nem lenne helyes út Amerika számára". Bush kijelentette, hogy eljött az összefogás és a megbékélés ideje.

Gore tovább harcol, pénteken dönt a szövetségi Legfelsőbb Bíróság

A Gore-stáb már korábban bejelentette, hogy bíróságon támadja meg három megye - Miami-Dade, Palm Beach, és Nassau - végeredményét. További meghallgatás várható pénteken a szövetségi Legfelsőbb Bíróságon. Gore a New York Timesnak vasárnap adott interjújában azt mondta, hogy higgadtan és méltósággal fogja fogadni a bíróság ítéletét, nem fog ellene fellebbezni.

Hétfői számában a londoni The Times és a Washington Times felszólították Gore-t, hogy adja fel a küzdelmet, és az izraeli külügyminisztérium óvatos hangú nyilatkozata is elismerte Bush floridai győzelmét. A demokrata lapok - a Washington Post és a New York Times - azonban óva intettek attól, hogy a Legfelsőbb Bíróság ítélete előtt bármelyik jelölt győztesnek nevezze magát.

A folytatás
December 1 - A szövetségi Legfelsőbb Bíróság meghallgatja a republikánusok fellebbezését a floridai Legfelsőbb Bíróság azon döntésével szemben, hogy a kézi újraszámlálások eredményét figyelembe kell venni a végeredmény kihirdetésénél.

December 6 - New Mexicónak be kell fejeznie az újraszámlálást (az eddigi eredmények alapján Gore vezet). Ezidőtájt Oregonban - ahol szintén Gore áll az élen - is végezni kell, itt egyelőre nincs pontos határidő.

December 12 - A floridai törvényhozás hitelesíti az elektori szavazatokat.

December 18 - Az elektori kollégium összeül, hogy megválassza az új elnököt - Floridával vagy anélkül. A floridai 25 voks nélkül Gore vezet.

Január 6 - A kongresszus összeszámolja az elektori voksokat és elnököt hirdet. Ha nincs győztes, a képviselőház elnököt, a szenátus alelnököt választ.

Január 20 - Felesküszik az új elnök. Ha erre a határidőre sem dől el a győztes személye, úgy a képviselőház elnöke lesz az elnök. Ha ő nem alkalmas, vagy nem vállalja, úgy a szenátus elnöke, majd a külügyminiszter, és végül a pénzügyminiszter következik a sorban.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?