Árpád
-2 °C
3 °C

A vitatott megyék szavazatait a bíróságra szállítják

2000.11.30. 15:52
Egy floridai bíróság elrendelte, hogy egymillió szavazatot szállítsanak az állam fővárosába a következő meghallgatás előtt. A jogi viták az állami és a szövetségi Legfelsőbb Bíróságon is folytatódnak. Gore saját győzelmét hirdeti a tévében, Bush viszont már védelmiminiszter-jelöltjével tárgyal. Ha december 12-ig nem jelölik ki a floridai elektorokat, akkor az Elektori Kollégium azok nélkül választja meg az elnököt.
Egy floridai kerületi bíróság döntése alapján egymillió szavazatot kell a különböző megyékből Tallahassee-be szállítani. A szavazócédulákat rendőri kísérettel viszik a fővárosba, ahol szombaton folytatódnak a meghallgatások a vitatott szavazócédulákkal kapcsolatban.

A bíró Al Gore ügyvédjeinek javaslatára kedden rendelte el 14 ezer szavazat beszállítását, de később Bush jogászainak petíciója nyomán úgy döntött, hogy mindkét vitatott megyéből (Miami-Dade és Palm Beach) be kell vinni az összes szavazócédulát.

December 12-ig kijelölik az elektorokat

Gore-ék azonban le akarják rövidíteni a döntési procedúrát, ezért csütörtökön arra kérik a floridai Legfelsőbb Bíróságot, hogy azonnali hatállyal rendelje el az újraszámlálást. A Gore-stáb december 12-ig akar kedvező bírói döntést elérni, mivel a floridai törvényhozás addig jelöli ki azt a huszonöt elektort, akik december 18-án az Elektori Kollégium tagjaként részt vesznek az elnök megválasztásán.

A floridai képviselőház rendkívüli bizottsága várhatóan csütörtökön dönt arról, hogy elektorjelölő rendkívüli ülésre hívják-e össze a törvényhozást. Ha december 12-ig nem nevezik meg a elektorokat, akkor a Kollégium floridai résztvevők nélkül ül össze.

Gore tévényilatkozataiban rendszeresen elismétli, hogy még nincs végleges eredmény, és meggyőződése szerint ő a nyertes. A közvélemény-kutatások adatai szerint a választók 48 százaléka szerint Gore-nak folytatnia kell a küzdelmet, 42 százalék szerint vissza kéne vonulnia.

A szövetségi Legfelsőbb Bíróságon republikánus keresetet tárgyalnak

A szövetségi Legfelsőbb Bíróság pénteken ül össze, hogy a republikánusok keresetét tárgyalja. Bushék szerint a floridai Legfelsőbb Bíróságnak nem lett volna joga a kézi számlálást elrendelnie. A demokraták szerint az állam választási ügyeiben a szövetségi bíróság nem illetékes.

Bush még texasi főhadiszállásán tartózkodik, és valószínűleg csütörtökön találkozik Colin Powell nyugalmazott tábornokkal, a védelmi miniszteri poszt várományosával.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?