Gellért, Mercédesz
12 °C
16 °C

A vitatott megyék szavazatait a bíróságra szállítják

2000.11.30. 15:52
Egy floridai bíróság elrendelte, hogy egymillió szavazatot szállítsanak az állam fővárosába a következő meghallgatás előtt. A jogi viták az állami és a szövetségi Legfelsőbb Bíróságon is folytatódnak. Gore saját győzelmét hirdeti a tévében, Bush viszont már védelmiminiszter-jelöltjével tárgyal. Ha december 12-ig nem jelölik ki a floridai elektorokat, akkor az Elektori Kollégium azok nélkül választja meg az elnököt.
Egy floridai kerületi bíróság döntése alapján egymillió szavazatot kell a különböző megyékből Tallahassee-be szállítani. A szavazócédulákat rendőri kísérettel viszik a fővárosba, ahol szombaton folytatódnak a meghallgatások a vitatott szavazócédulákkal kapcsolatban.

A bíró Al Gore ügyvédjeinek javaslatára kedden rendelte el 14 ezer szavazat beszállítását, de később Bush jogászainak petíciója nyomán úgy döntött, hogy mindkét vitatott megyéből (Miami-Dade és Palm Beach) be kell vinni az összes szavazócédulát.

December 12-ig kijelölik az elektorokat

Gore-ék azonban le akarják rövidíteni a döntési procedúrát, ezért csütörtökön arra kérik a floridai Legfelsőbb Bíróságot, hogy azonnali hatállyal rendelje el az újraszámlálást. A Gore-stáb december 12-ig akar kedvező bírói döntést elérni, mivel a floridai törvényhozás addig jelöli ki azt a huszonöt elektort, akik december 18-án az Elektori Kollégium tagjaként részt vesznek az elnök megválasztásán.

A floridai képviselőház rendkívüli bizottsága várhatóan csütörtökön dönt arról, hogy elektorjelölő rendkívüli ülésre hívják-e össze a törvényhozást. Ha december 12-ig nem nevezik meg a elektorokat, akkor a Kollégium floridai résztvevők nélkül ül össze.

Gore tévényilatkozataiban rendszeresen elismétli, hogy még nincs végleges eredmény, és meggyőződése szerint ő a nyertes. A közvélemény-kutatások adatai szerint a választók 48 százaléka szerint Gore-nak folytatnia kell a küzdelmet, 42 százalék szerint vissza kéne vonulnia.

A szövetségi Legfelsőbb Bíróságon republikánus keresetet tárgyalnak

A szövetségi Legfelsőbb Bíróság pénteken ül össze, hogy a republikánusok keresetét tárgyalja. Bushék szerint a floridai Legfelsőbb Bíróságnak nem lett volna joga a kézi számlálást elrendelnie. A demokraták szerint az állam választási ügyeiben a szövetségi bíróság nem illetékes.

Bush még texasi főhadiszállásán tartózkodik, és valószínűleg csütörtökön találkozik Colin Powell nyugalmazott tábornokkal, a védelmi miniszteri poszt várományosával.