Az elnök szavazógépe

2000.02.27. 23:47
Tudjuk, hogy Amerikában a kerítés is internetből van, nem csoda tehát, hogy pont odaát jutott először a politikusok eszébe az aktív online elnökválasztási kampány. A demokraták nem kevesebbre vállalkoznak, minthogy az arizónai elnökjelölő előválasztást felviszik a hálózatra. Regisztrált támogatóik ezután két menet csirkevadászat között a fotel melegéből szavazhatnak.

A nagykorú internet első komoly interaktív megmérettetése lehet a demokraták arizónai elnökjelölő előválasztása, amelyet a napokban okézott le az igazságügyi minisztérium. A márciusra tervezett nyilvános "bétateszt" során eldől, kiválthatja-e az internet a bürökrácia papírmozgatását, van-e elég biztonságos? "Egy nemzet figyel bennünket várakozóan, ezért betonbiztos ügymenetet akarunk", nyilatkozta ki az Cortland Coleman, az Arizónai Demokrata Párt megbízott elnöke.

A párt március 11-jére tűzte ki a választást, az Election.com oldalon azonban már március 7-étől három napon keresztül adhatják le voksaikat az internetező szimpatizánsok. Ehhez szükségük lesz a személyes azonosító kódszámra, amit a párt még február elején szétpostázott minden regisztrált szavazójának. A csalások kivédése érdekében az azonosító mellett a szavazó személyes adataira is rákérdeznek.

Az arizónia demokraták általában nem szívesen hagyják ott a szombat délutáni rajzfilmeket, ha pártjuk előválasztásra hívja őket. A regisztrált 843 ezer demokrata közül 1996-ban mindössze 13 ezren voltak hajlandóak megmozdulni. Idén a párt 50 ezer választóra számít, azok köréből főleg, akik otthonról vagy irodájukból fognak választani.

Az internetes választásokat többen kritikus szemmel figyelik. Az igazságügyi minisztériumban aggódnak, hogy az online szavazások kirekeszthetik a szegényebb rétegeket és a kisebbségeket, akik csak ritkán férnek számítógéphez, ha egyáltalán. Coleman elmondta, hogy kiküszüböljék a problémát az elmaradottabb környékeken 29-el több szavazóirodát állítanak fel, mint 1996-ban. Összesen 50 iroda várja internetes terminálokkal felszerelve a tömegeket.

Sokan bizonytalannak tartják a biztonsági rendszereket is, hiszen egy választási hackelés alááshatná a kormányba vetett bizalmat. Az Election.com oldalán SSL titkosítással fogják kezelni a beérkező adatokat, a szerver védelmét pedig Secure Server ID-n keresztül igyekeznek biztosítani.  • Hírek
  • Hírek