Judit
3 °C
7 °C

Fegyverlobbi a Fehérházban?

2000.05.15. 00:10
A május 14-i "Millió Anya Felvonulása" ismét választási ügyet csinált a fegyverszabályozás kérdéséből Amerikában. A felvonuló százezrek markánsan demonstrálták, ismételten, hogy van még miről beszélniük az elnökjelölteknek és van még, ami kimentse az unalomba fúló kampányt az érdektelenségből. Bár amerikában a fegyvertartást törvénykezéssel felülbírálni nem lehet, a fegyverhez jutást szigorítani talán igen. Ám az elmúlt évek sorozatos tragédiái után sem teljesen egyértelmű az amerikai közvélemény fegyverellenessége: a megkérdezett férfiak fele tartja fontosabbnak a fegyverviselés kontrollját a fegyverrel rendelkezők jogainál, ám a nők véleménye miatt a köz álláspontja a kontrolpárt felé billen.
A fegyverszabályozásról már a kampány megkezdése előtti hónapokban látszott, hogy nehéz lesz megkerülniük a jelölteknek, "hála" az elszaporodó iskolai lövöldözéseknek. Bár az előválasztási idényben nem tartozott a legnépszerűbb témák közé, ez mostantól alighanem máshogy lesz. Márcsak azért is, mert ez egyike azon kevés kérdéseknek, ahol a republikánusok és a demokraták véleménye valóban eltér egymástól.

George W. Bush, az elefántos párt zászlóvívője az elmúlt hetekben mérsékelt hangot igyekezett megütni pisztoly-, puska-, és ismétlőfegyverügyben, jól érzékelve a közhangulatot. Texasban ingyenes biztonsági zárak kiosztását kezdeményezte, egy államilag pénzelt program keretében. De még elhasalhat. A kormányzó bizonyítványa alapján ugyanis valójában egyértelműen fegyverpárti, bármilyen rössel hangoztatja is, hogy ő "könyörületes konzervatív".

Fegyverek az USÁ-ban
- 220 millió tűzfegyver magánkézben
- A háztartások egyharmada rendelkezik tűzfegyverrel
- Egymillió tűzfegyver van diákok kezében
- Évente 14 ezer gyilkosságot követnek el tűzfegyverrel (1996)
- 1100 esetben a halál oka baleset, fegyver véletlen elsülése (1996)
- Az áldozatok majd' fele 15 és 24 év közötti

(forrás: BBC)

Texasban legális a fegyverviselés még a templomokban is, feltéve, ha nem nyíltan történik, valamint külön törvény védi a fegyvergyártó cégeket attól, hogy az önkormányzatok kártérítésért pereljék őket az utcai mészárlásokért. Busht kormányzósága alatti nyilatkozatai is a fegyverpártiak táborába sorolják: a republikánusokkal és az NRA-val (National Rifle Association, a leg főbb fegyverlobbi) együtt nem a törvénykezés megváltoztatását javasolja ugyanis, hanem a meglévő törvények hatékonyabb betartatását. Nem a puskák ölnek, hanem az emberek, mondja. (Idetartozik, hogy a Republikánus Párt képviselői sok helyen nagyon erősen függenek a fegyverlobbi támogatásától, az NRA ereje meghatározó a konzervatív tömörülésben.)

Gore egyértelműen a szabályozás szigorítása mellett foglal állást
Gore, mint a Demokrata Párt jelöltje, egyértelműen a szabályozás szigorítása mellett foglal állást. Az alelnök ügyesen kihasználta azt is, hogy előkerült egy videófelvétel (lejátszották a felvonuláson is), amelyen egy NRA-tisztviselő kijelentette, ha Bush kerül az elnöki székbe, a fegyverlobbi effektíve beköltözne a Fehérházba. Gore maga többször tett már harcias kijelentéseket az NRA-val szemben, és szinte biztos, hogy ha novemberben nyerni tud, megpróbál majd valamiféle szabályozást áterőltetni a kongresszuson.

Kérdés, hogy mekkorák az esélyei. A fegyvertartás szabadságát az amerikai alkotmány explicite garantálja, törvénykezéssel felülbírálni azt nem lehet. A fegyverhez jutást szigorítani talán igen, viszont még az elmúlt évek sorozatos tragédiái után sem teljesen egyértelmű a közvélemény fegyverellenessége. Legalábbis nem az amerikaiak által alapvetőnek tartott szabadságjog korlátozása árán. A közvélemény-kutatásokban megkérdezettek kevesebb, mint kétharmada tartja fontosabbnak a fegyverviselés kontrollját a fegyverrel rendelkezők jogainál. Bár ez az arány határozottan a kontrollpártiak javára billent az elmúlt években, jó, ha tudjuk, hogy a férfiak körében ugyanez az érték 50-50%, és a nők ellenkezése az, ami egyértelműbbé teszi a köz álláspontját.

"Mivel egy jólszervezett milicia létfontosságú az állam biztonságának garantálásához, a polgárok jogát a fegyvertartáshoz és -viseléshez korlátozni nem lehet."

(Az Egyesült Államok alkotmánya)

Bill Clinton az elmúlt években nem tudott szignifikáns eredményt elérni az ügyben. Törvényjavaslata, ami felemelte volna a korhatárt 21 évre, és a szülőket vonta volna felelősségre a gyermekeik által elkövetett fegyverrel történő visszaélésekért, megbukott a törvényhozásban. Mindössze a félautomata támadófegyverek illegalizálását sikerült elérnie. Állami szinten lényegesen több eredmény született, ami sejteti, hogy a megoldás talán nem a szövetségi kormányzattól várható.

A vita mégis fel fog lángolni a két jelölt közt, és könnyen lehet, hogy döntő lesz a választási kampányban.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?