Fegyverlobbi a Fehérházban?

2000.05.15. 00:10
A május 14-i "Millió Anya Felvonulása" ismét választási ügyet csinált a fegyverszabályozás kérdéséből Amerikában. A felvonuló százezrek markánsan demonstrálták, ismételten, hogy van még miről beszélniük az elnökjelölteknek és van még, ami kimentse az unalomba fúló kampányt az érdektelenségből. Bár amerikában a fegyvertartást törvénykezéssel felülbírálni nem lehet, a fegyverhez jutást szigorítani talán igen. Ám az elmúlt évek sorozatos tragédiái után sem teljesen egyértelmű az amerikai közvélemény fegyverellenessége: a megkérdezett férfiak fele tartja fontosabbnak a fegyverviselés kontrollját a fegyverrel rendelkezők jogainál, ám a nők véleménye miatt a köz álláspontja a kontrolpárt felé billen.
A fegyverszabályozásról már a kampány megkezdése előtti hónapokban látszott, hogy nehéz lesz megkerülniük a jelölteknek, "hála" az elszaporodó iskolai lövöldözéseknek. Bár az előválasztási idényben nem tartozott a legnépszerűbb témák közé, ez mostantól alighanem máshogy lesz. Márcsak azért is, mert ez egyike azon kevés kérdéseknek, ahol a republikánusok és a demokraták véleménye valóban eltér egymástól.

George W. Bush, az elefántos párt zászlóvívője az elmúlt hetekben mérsékelt hangot igyekezett megütni pisztoly-, puska-, és ismétlőfegyverügyben, jól érzékelve a közhangulatot. Texasban ingyenes biztonsági zárak kiosztását kezdeményezte, egy államilag pénzelt program keretében. De még elhasalhat. A kormányzó bizonyítványa alapján ugyanis valójában egyértelműen fegyverpárti, bármilyen rössel hangoztatja is, hogy ő "könyörületes konzervatív".

Fegyverek az USÁ-ban
- 220 millió tűzfegyver magánkézben
- A háztartások egyharmada rendelkezik tűzfegyverrel
- Egymillió tűzfegyver van diákok kezében
- Évente 14 ezer gyilkosságot követnek el tűzfegyverrel (1996)
- 1100 esetben a halál oka baleset, fegyver véletlen elsülése (1996)
- Az áldozatok majd' fele 15 és 24 év közötti

(forrás: BBC)

Texasban legális a fegyverviselés még a templomokban is, feltéve, ha nem nyíltan történik, valamint külön törvény védi a fegyvergyártó cégeket attól, hogy az önkormányzatok kártérítésért pereljék őket az utcai mészárlásokért. Busht kormányzósága alatti nyilatkozatai is a fegyverpártiak táborába sorolják: a republikánusokkal és az NRA-val (National Rifle Association, a leg főbb fegyverlobbi) együtt nem a törvénykezés megváltoztatását javasolja ugyanis, hanem a meglévő törvények hatékonyabb betartatását. Nem a puskák ölnek, hanem az emberek, mondja. (Idetartozik, hogy a Republikánus Párt képviselői sok helyen nagyon erősen függenek a fegyverlobbi támogatásától, az NRA ereje meghatározó a konzervatív tömörülésben.)

Gore egyértelműen a szabályozás szigorítása mellett foglal állást
Gore, mint a Demokrata Párt jelöltje, egyértelműen a szabályozás szigorítása mellett foglal állást. Az alelnök ügyesen kihasználta azt is, hogy előkerült egy videófelvétel (lejátszották a felvonuláson is), amelyen egy NRA-tisztviselő kijelentette, ha Bush kerül az elnöki székbe, a fegyverlobbi effektíve beköltözne a Fehérházba. Gore maga többször tett már harcias kijelentéseket az NRA-val szemben, és szinte biztos, hogy ha novemberben nyerni tud, megpróbál majd valamiféle szabályozást áterőltetni a kongresszuson.

Kérdés, hogy mekkorák az esélyei. A fegyvertartás szabadságát az amerikai alkotmány explicite garantálja, törvénykezéssel felülbírálni azt nem lehet. A fegyverhez jutást szigorítani talán igen, viszont még az elmúlt évek sorozatos tragédiái után sem teljesen egyértelmű a közvélemény fegyverellenessége. Legalábbis nem az amerikaiak által alapvetőnek tartott szabadságjog korlátozása árán. A közvélemény-kutatásokban megkérdezettek kevesebb, mint kétharmada tartja fontosabbnak a fegyverviselés kontrollját a fegyverrel rendelkezők jogainál. Bár ez az arány határozottan a kontrollpártiak javára billent az elmúlt években, jó, ha tudjuk, hogy a férfiak körében ugyanez az érték 50-50%, és a nők ellenkezése az, ami egyértelműbbé teszi a köz álláspontját.

"Mivel egy jólszervezett milicia létfontosságú az állam biztonságának garantálásához, a polgárok jogát a fegyvertartáshoz és -viseléshez korlátozni nem lehet."

(Az Egyesült Államok alkotmánya)

Bill Clinton az elmúlt években nem tudott szignifikáns eredményt elérni az ügyben. Törvényjavaslata, ami felemelte volna a korhatárt 21 évre, és a szülőket vonta volna felelősségre a gyermekeik által elkövetett fegyverrel történő visszaélésekért, megbukott a törvényhozásban. Mindössze a félautomata támadófegyverek illegalizálását sikerült elérnie. Állami szinten lényegesen több eredmény született, ami sejteti, hogy a megoldás talán nem a szövetségi kormányzattól várható.

A vita mégis fel fog lángolni a két jelölt közt, és könnyen lehet, hogy döntő lesz a választási kampányban.  • Tippek
  • Hírek