Szilvásy és Ron Werber egyben

2007.11.25. 12:03

Így zajlik az előválasztás

Egyszerűen képtelenség olyan figurát találni a magyar politikában, akinek emlegetésével könnyen elmagyarázható volna, ki is az a Karl Rove, és hogyan viszonyul a Bush családhoz. A legközelebb akkor járunk az igazsághoz, ha Szilvásy György, Ron Werber és Dessewffy Tibor alakjait és állásait összegyúrjuk, és az így nyert figurát Gyurcsány Ferenc mellé helyezzük. És a kép még mindig sántít, mert a pontos modellezés kedvéért még hozzá kéne rakni valakit, aki Apró Piroska mellett szolgált 25 évet. Akkor már kijönne, hogy ki is lehetne a magyar Karl Rove.

A barátság, aranyfonál

Karl Rove idén nyugdíjba kényszerült, pedig akiraly kolléga joggal nevezte el Bush elnök agyának. Bush tényleg határtalanul lelkesedett érte, egy nyilatkozatában „zseni fiú”-nak becézte, miután már az „építész” eposzi jelzőt is neve mellé tapasztotta. Nem csak kormányzói és elnöki kampányait vezette, de lényegében a kormányzati kommunikációt is ő intézte 2001-től napjainkig. A republikánusok népszerűtlensége, ingatlanbotrányok és egy CIA ügynök leleplezése körüli hajcihő visszavonulásra kényszerítette ugyan, de a Bush-korszak legfontosabb ötletelője így is úgy is ő volt.

A múlt heti Newsweekben ingyen osztott tanácsot a jövendő republikánus jelöltnek. Rövid eszmefuttatásban megígérte, hogy Hillary Clinton lesz a demokrata jelölt. Szerinte őt meg lehet verni. 1. A republikánus jelölt ígérjen változást, hiába volt eddig is republikánus az elnök. 2. Nyilatkozzon néha meglepőket, legyen kemény és eredeti, ne mint a mindent patikamérlegen kiszámító modoros Hillary. Inkább beszéljen vitatható jópofát mintsem óvatoskodjon. A lényeg, hogy másmilyen legyen mint a rivális. 3. Beszéljen olyan témákról, amiket a demokraták szoktak kisajátítani (egészségügy, oktatás pl.) 4. Nyomuljon a kisebbségeknél, keresse kegyeiket mindenáron. 5. Ne hagyja, hogy a kampányban az legyen a kérdés, hogy mikor vonul ki a sereg Irakból. Legyen az a kérdés, hogy ki képes megnyeri a terrorizmus elleni világméretű küzdelmet. 6. Emlékeztessen arra, nehogy már még egy Clinton legyen az elnök.

Kukából indult karrier

A most 57 éves Karl Rove a Watergate-botrány idején lett híres. 1973-ban a Washington Post megírta, hogy fiatal republikánus aktivistáknak egy felkészítő tréningen azt tanította, hogy az ellenfelek kukáiból értékes dolgokat lehet kipiszkálni. Érdemes kicsit szaglászni, nem derül-e ki valami kínos a szeméthalomból.

, mely könnyen elszakadhat

Szaglásszunk mi is e férfi magánéletében: Rove csak 19 évesen tudta meg, hogy az apjának hitt norvég származású geológus valójában mostohája volt, és négy testvére közül csak Eric teljesen édes. Viszont már 30 éves volt, amikor édesanyja öngyilkos lett. Kétszer nősült, van egy fia. Több mint egymillió dollárt érő háza van Washingtonban és Floridában is.

Ugorjunk vissza e befolyásos férfiú karrierje hajnalára. Rove alig 21 évesen otthagyta az utahi egyetemet, hogy a Republikánus Párt főállású alkalmazottjaként ifjúsági szervező legyen. Járta az ország egyetemeit, aktivistákat szervezett és kampányolt Nixonnak. 1973-ben ketten pályáztak a párt ifjúsági szervezetének elnöki tisztjére, az egyik Rove volt. Sajnos botrányba fulladt a szavazás, mert a küldöttek még abban se tudtak megegyezni, hogy melyiküknek van joga szavazni. A hisztériázó fiatalok idősebb Bush-t, a Republikánus Nemzeti Bizottság akkori elnökét kérték meg, hogy tegyen igazságot. Amíg Bush gondolkodott, addig Rove egyik ifjú ellenfele felnyomta a Post-nál, hogy miket is tanított az önkénteseknek a szemétről. Bush kivizsgálta az ügyet, majd hat hét múlva azt mondta, hogy Rove legyen az ifjúsági elnök. A szemét-gate úgy lett elboronálva, hogy a szemét-átvizsgálásról ugyan beszélt Rove, de csak egy előadása kávészünetében, és csak mint vicces adomát adta elő. Így kezdődött 1973-ban Rove szövetsége a Bush-családdal.

A következő évben Rove már az öreg Bush lótifutija volt a Bizottságnál. Egyik első feladata az volt, hogy vigyen el valami slusszkulcsot a fiának, vagyis a jelenlegi elnöknek. Rove-nak nagyon szimpatikus volt az akkor még diák ifj. Bush, aki cowboy-csizmát és pilóta-dzsekit viselt első találkozásukkor. A kulcsokat rendben átadta neki.

41 csata, 34 győzelem

A nagy barátság azonban még tartogatott buktatókat. A 80-as elnökválasztáson idősebb Bush Reagan alelnök-jelöltje volt, és Rove is dolgozott a kampányán. Kirúgták azonban még a győzelem előtt, mert egyeztetés nélkül szivárogtatott a sajtónak.

Össze lehet kötni ugyan, de a csomó örökre megmarad

Texasban viszont tovább dolgozott a pártért. 1981-ben tanácsadó céget alapított. A következő 20 évben kampányok százait segítette tanácsaival, általában a pénz-szerzést bízták rá. Sokszor pedig országos jelentőségű (kongresszusi, kormányzói, szenátusi) választáson ő készítette a jelöltek teljes kampánystratégiáját. Ezen ügyfelei közül 41-ből 34-en nyertek. Politikusok mellett cégeket is segített, többek között a Philip Morris cigigyárnak tervezett kampányokat.

1990-ben megpróbálta rávenni ifjabb Busht, hogy induljon a texasi kormányzó-választáson. Elkezdte előkészíteni a kampányt, tanította és újságírókkal hozta össze, de Bush végül nem vállalta a megmérettetést. 1992-ben viszont fontos szerepet kapott az idősebb Bush elnöki kampányában, de megint kirúgták, és már megint azért, mert túl sokat beszélt újságírókkal. Rove a mai napig tagadja, hogy ő panaszkodott volna a pénzgyűjtést vezető kollégájára, de az ellene megfogalmazódott gyanú is elég volt ahhoz, hogy kirakják a csapatból.

Tréfás buzizás

1994-ben ismét a fiatal Bush mellett tűnt fel, aki végre vállalta a kormányzói megmérettetést Texasban. A papája ekkor már az USA elnöke volt. A kampány remekül sikerült, egyik tréfás eleme a buzizás volt. Valakik olyan közvélemény-kutatásokat végeztek, amiben pl. azt kérdezték, hogy „akkor is a demokrata jelöltre (egy nőről volt szó) szavazna-e, ha kiderülne, hogy stábjában sok leszbikus van?”. Senki nem állította, hogy egymást nyalják a demokrata nők, de az ilyesmi kérdések csak bogarat ültettek a választók fülébe. A játékos közvélemény-kutatás ötlete állítólag Rove-tól származott, de erre nincs egyértelmű bizonyíték.

Bush 98-as kormányzói kampányában már 2,5 millió dollárt fizetett Rove-nak tanácsaiért, és még negyedmilliót az adakozásra hajlamos választók címlistájáért. Utóbbit a hetvenes évek végétől gyűjtögette és frissítgette. Megérte, mert Bush 17,7 milliót kalapozott össze Rove segítségével. Aztán jött a nagy feladat. Rove lett ifj. Bush kampányfőnöke az elnökválasztáskor. Rove 1999-ben eladta tanácsadócégét, és minden erejét csak a feladatnak szentelte. Az előválasztások idején Bush egyik nagy riválisa a most is indulásra kész John McCain volt. Dél-Karolinában az előválasztás idején nagy volt a verseny McCain és ifj. Bush között. Ekkor valakik olyan közvélemény-kutatásokat végeztek, amiben azt kérdezték, hogy „Akkor is támogatná-e John McCain jelölését, ha kiderülne, hogy titokban született egy házasságon kívüli fekete gyermeke?” Senki sem állította, hogy van neki ilyen, de a kérdés elültette a bogarat az emberek fülébe. Nincs bizonyíték, hogy Rove vetette volna be ismét a hülye kérdések fegyverét, de 1994 után másodszor is felmerült a gyanú, hogy aljas kis módszereket használ. A vitatott floridai választási eredmények körüli balhé idején szintén Rove volt a republikánus stáb fő koordinátora.

A szemtelen kémcsalád

A 2000-es győzelem után Bush elsőszámú politikai tanácsadója lett. Végigcsinálta a 2004-es kampányt is. Ekkoriban azt hányták a szemére a demokraták, hogy mindig akkor jelentett fokozott terrorveszélyt a Fehér Ház, amikor a demokraták éppen jobban álltak a közvélemény-kutatások szerint. Egészen tavalyig Condoleezza Rice mellett ő volt a legbefolyásosabb tanácsadója az elnöknek. Aztán egy lépést hátrébb lépve stratégiai tervező lett a Fehér Házban, majd nyugdíjba vonult.

Rove háttérbe kerülésének általános oka a 2006-os választási vereségek voltak: a demokraták ekkor szereztek többséget a Szenátusban és a Kongresszusban is. Ráadásul Rove több botrányba is belekeveredett, bizottsági és bírósági meghallgatásokra volt kénytelen járni. Ezek közül a legnagyobbat a Plame-ügy szólt. Valerie Plame CIA ügynök nevét valaki a Fehér Házból kiszivárogtatta a sajtónak. Ezzel az ügynök munkája ellehetetlenült. A Plame család szerint a titkos ügynököt azért buktatta le saját kormánya, mert a hölgy diplomata férje kritizálta az iraki háborút. Az ilyen típusú kiszivárogtatás viszont államtitoksértésnek számít. A balhét Lewis Libby – becenevén Scooter – az alelnök főtanácsadója vitte el, aki beismerte, hogy hamisan tanúzott, amikor a kiszivárogtatásokról kérdezték, és lemondott. Az a mai napig nem derült ki viszont, hogy ki szivárogtatott. Rove azért is gyanús, mert mint láttuk, már kétszer is megütötte a bokáját, mert túl beszédes volt újságírók jelenlétében.

A sok sunyizás ellenére Rove egyetemes zseni hírében áll. Az általa szervezett kampányok döntő többsége sikeres volt, a republikánusok sokáig a legmenőbb stratégát látták benne. Ő írta Bush legfontosabb beszédeit, és ő koordinálta a kormányzati stratégiát gazdasági és nemzetbiztonsági ügyekben is.