Mi a kaukusz?

2008.01.03. 13:22

Kaukusz. Kaukuszt mondunk, mert ugyan mondhatnánk pártválasztmányi- vagy frakciószavazást is, de akkor hülyeségeket beszélnénk. A ~ szó az angol nyelvben valóban jelent frakciót és pártválasztmányt, és lám, ezekre a szavakra van is magyar szavunk. Arra azonban, amire a következő hónapokban leginkább használni fogják/juk, nincs. Maradjunk tehát annál, hogy ~.

Miről is beszélünk? Arról a sajátos, még a telepes/indián múltban gyökerező gyakorlatról, amikor az amerikai tagállamok polgárai nem holmi titkos, dobozba cetlit dobáló módon, hanem nyíltan, az érveket ütköztetve, egymást győzködve döntenek a mindannyiukat érintő ügyekről. Nézzük példaként a legismertebb ~t, az Iowait. Iowában két évente van ~. Ezek közül minden második érdekes, amikor, egyebek mellett arról is dönthetnek a békés kukoricatermesztők, hogy ki képviselje preferált pártjukat az esedékes elnökválasztáson novemberben.

A ~ nem a jellemző formája a jelöltválasztásnak, a republikánusok 44, a demokraták 42 államban előválasztást, primaryt tartanak. A fennmaradó 6/8 államban és 7 amerikai fennhatóságú területen tartanak ~t. ezek szabályai államonként és pártonként változóak, de a lényeg minden esetben az, hogy a választók a választás céljából egy helyiségben gyülnek össze, ahol nyilt vita után hoznak döntést - a döntéshozatal, főleg a republikánusoknál, már folyhat klasszikus cédulás szavazós formában, Iowában például a republikánus választók üres papirra saját kezüleg írják rá választottjuk nevét.

A ~-on a szavazók delegáltakat választanak, akik aztán további gyűléseken választják meg az elnökjelöltekről döntő jelölőgyűlésekre a küldötteket. A küldötteknek lehet kötött, vagy szabad mandátuma is. A jelölőgyűléseken az első szavazási körben a mandátumuknak megfelelően kell szavazniuk. Amennyiben az első körben nem sikerül jelöltet választani, a delegáltak felszabadulnak, és saját belátásuk szerint támogathatják bármelyik jelölt elnökjelöltté választását.