Louisianával meglehet az Obama-mesterhármas

2008.02.10. 03:13

A szombaton választó tagállamok közül egyedül Louisianában tartottak előválasztást a demokraták, de ennek ellenére hasonló forgatókönyvre lehetett számítani, mint a kaukuszoló Washingtonban és Nebraskában. Egyértelműen Obamának kedvezett, hogy az államban 31 százalék az afro-amerikaiak aránya, akik a 2004-es demokrata előválasztáson a demokrata szavazók 46 százalékát tették ki. Az pedig már Dél-Karolina óta a szuperkedden Georgiában és Alabamában is kiderült, hogy a feketék közül ötből négyen Obamát támogatják.

Az exit pollok alátámasztják az előzetes várakozásokat: Obama egyaránt 50 százaléknál több szavazatot szerzett a választók 43 százalékát adó férfiak, és az 57 százalékát jelentő nők között. Emellett az életkori megoszlás alapján is minden csoportban Obama tarolt, egyedül a 60 éven felüliek között tudott nyerni Clinton. Az afro-amerikaiak 85 százaléka Obamát, míg a fehérek 65 százaléka Clinton választotta.

Hillary egyébként teljesen le is tett az 56 delegáltat jelentő állam megnyeréséről: a louisianai lapokban nem kis felháborodást váltott ki, hogy maga helyett csak Bill Clintont küldte a Katrina hurrikán pusztítása után újjáépülő New Orleans-ba.