Beborult az ég Hillary Clinton felett

2008.02.25. 08:00

Így zajlik az előválasztás

Komoly kiábrándulás jelei mutatkoznak Hillary Clinton kampánystábjában Patrick Healy, a New York Times tudósítója szerint. Riportja szerint Clinton támogatói már a küzdelem feladására készülnek. Közeli barátja, Judith Hope nevével is vállalta nyilatkozatát, szerinte Clinton egyelőre még nem akar hallani a kampánya nehézségeiről szóló hírekről, de a lelke mélyén már tudja, hogy vége.

És valóban, ahogy közeledik a március 4-i texasi és ohiói előválasztás, a közvélemény-kutatások szerint folyamatosan csökken előnye Barack Obamával szemben, aki Texasban lassan már be is éri - és ahol a sajátos helyi szabályok miatt a feketék szavazatai inkább számítanak, mint a Clintont támogató latinóké.

Clinton visszalépése mellett érvel Jonathan Alter, a Newsweek publicistája is. Clinton, mint írja, csak akkor maradhat esélyes a versenyben, ha a hátralevő versenyek mindegyikét nagy fölénnyel megnyeri. Erre nyilvánvalóan semmi esélye, ahogy láttuk, még Texast is elveszítheti, ez pedig megalázóvá tenné vereségét.

Azaz, Alter szerint, ha becsületben akarna visszalépni, hogy Obama választási veresége esetén megőrizze esélyét a 2012-es jelölésre, azt még március 4-e előtt kéne megtennie. Bár, írja, így elmarad az amire ő - és a Fehér Ház Blog valamennyi munkatársa is - igazán vágyik: az öldöklés a demokraták augusztusi jelölőgyűlésén.

Mindez nem igazán hatja meg Clinton stábját. A Times már idézett riportja szerint immár rendszeresek a veszekedések, belső csaták az elhibázott kampány miatt - most már egyértelműen hiba volt harcba szállni Iowában, az is egyértelmű, hogy Clintonéknak nem volt taktikája szuperkedd utánra, annyira biztosak voltak győzelmükben. Kifelé azonban még mindig magabiztosságot próbálnak mutatni. Erre utal, hogy Clinton ismét negatívba váltott, keményen támadta Barack Obamát. Mark Penn pedig kizárólag a texasi és ohiói győzelemről hajlandó nyilatkozni.