Obamáról mintázták a sorozatszereplőt

2008.03.03. 15:15
38 hozzászólás

Az amerikai politika iránt érdeklődőknek kihagyhatatlan Az elnök emberei tévésorozat rajongói már hetek óta arról beszélnek, hogy mennyi hasonlóság fedezhető fel a sorozat utolsó két évadának kitalált elnökválasztásán induló latinó demokrata elnökjelölt Matt Santos és Barack Obama között. Most az is kiderült, hogy a hihetetlen hasonlóság nem a véletlen műve: a sorozat egyik forgatókönyvírója bevallotta, hogy 2004-ben az országos politikai életbe abban az évben berobbanó fiatal Obamáról mintázták a népszerű Matt Santos figuráját. (Guardian)

„Obama inspirálta Santos karakterét” - mondta Az elnök emberei egyik írója és producere, Eli Attie, aki nem mellesleg a 2000-es elnökválasztási kampányban Al Gore vezető beszédírója volt. „Lenyűgöző beszédet mondott a John Kerryt elnökjelöltté választó konvención, az emberek beszélni kezdtek róla” - mondta a sorozatszereplő kitalálásakor még csak Illinois államban szenátor Obamáról. A legfontosabb Santos-központú epizódokat jegyző forgatókönyvíró hozzátette, hogy annyira megfogta őt Obama személye, hogy felhívta telefonon David Axelrodot, Obama egyik tanácsadóját (jelenleg vezető stratégáját): „Azt mondtam neki: Mesélje erről a Barack Obamáról!”

A Jimmy Smits (Bail Organa a Star Wars előzmény trilógiából) által megformált Santos karakterének felvázolásához Attie leginkább arra volt kíváncsi, hogy hogyan viszonyul Obama a faji kérdéshez, amit Axelrod válaszának köszönhetően Santos sem helyezett előtérbe a kampány során, hanem az ellentétek helyett inkább az összefogást hirdette. A forgatókönyvíró elmondása alapján a már-már sztárként kezelt elnökjelölt ötletét is a 2004-es Obama adta: „A konvención tartott beszéde után megváltozott Obama élete. Bármerre járt, mindenhol oda sereglettek az emberek. Santos hírességeket idéző aurájának egyes elemei innen származnak.”

A néhány évvel fiatalabb Obamának köszönhető tehát Santos figurájának számos jellemzője, ugyanakkor az igazi csavar még csak most jön a történetben. „Mindig viccelődtünk, hogy a sorozat képes megjósolni a jövőt” - mondta mosolyogva Attie. Nem véletlenül: a 2005-ös sorozatévadhoz kitalált, Santos karakterével a valóságból kiinduló választási kampány főbb jellemzői szinte pontról pontra megismétlődtek 2008-ban. (Természetesen rengeteg különbség is van - Hillary Clinton például teljesen eltérő és sokkal erőteljesebb személyiség, mint az analógiában sorozatszereplő megfelelője -, azonban alapvetően a hasonlóságokra koncentrálunk.) Vizuális alkatok egyébként kattinthatnak a fenti videóra is, amelyben elég érthetően elmagyarázzák (persze angolul) az összefüggéseket, illusztrációként pedig részleteket kapunk a sorozatból és Obama beszédeiből.

A demokratáknál a sorozatban és a valóságban is egy etnikai kisebbséghez tartozó, fiatal és karizmatikus elnökjelölt került szembe a pártban hagyományosan erős, és már jó előre biztos befutónak tartott ellenfelével - Bob Russell hivatalban lévő alelnökkel a sorozatban, illetve Hillary Clinton korábbi first ladyvel a valóságban. A hasonlóságok sora ezzel nem ért véget: a kampány során ellenfeleik mindkét esetben tapasztalatlansággal vádolták a jelölteket (Santos a választást megelőzően hat évvel került képviselőként a kongresszusba, míg Obama harmadik évét tölti a szenátusban), és sokan kétségbe vonták, hogy etnikai kisebbséghez tartozó jelöltként képesek lesznek megszólítani a tömegeket. Ugyanakkor többek között kiváló szónoki képességei, személyes sármja és a megosztottság helyett az összefogást és változást hirdető üzenete segítségével Santos és Obama is utolérte a komoly előnyből induló riválisát.

De nemcsak a demokrata oldalon kísérteties a sorozat és a valódi elnökválasztás hasonlósága. Noha a készítők nem állították, hogy John McCainről mintázták volna, de az arizonai szenátorhoz hasonlóan a sorozatban az Alan Alda által megformált republikánus elnökjelölt, Arnold Vinick is egy idős, mérsékelt szenátor, akit a konzervatív bázis számos kérdésben vallott liberális nézetei miatt sokáig elutasít. Vinick (aki a fenti képen a televíziós vitán küzd Santosszal) egyébként mérsékelt nézetei ellenére magabiztosan begyűjti a jelöltséget, ahogy az John McCain esetében is várható. Külön érdekesség, hogy a sorozatban a nagyágyúk elhullása után Vinick utolsó talpon maradt ellenfele Don Butler konzervatív tiszteletes, aki könnyen megfeleltethető Mike Huckabee-nek.

A sorozatban és a valóságban is lefutott republikánus jelöltséggel szemben a demokrata verseny kifejezetten izgalmasan alakult mindkét esetben. A sorozatban Santos ugyan utolérte ellenfelét, de a jelöltséget csak a brokered conventionné (egy kiegyenlített állás miatt háttéralkuk, zsarolások, lekenyerezések színterévé) váló jelöltállító gyűlésen tudta megszerezni - akik kíváncsiak, hogy mire számíthatunk tízszer komolyabb formában az augusztusi konvención, ha egyik jelölt sem lép addig vissza, azoknak különösen ajánlottak Az elnök emberei hatodik évadának kapcsolódó részei. Persze a valóságban a brokered conventionhöz még egy apróság mindenképpen hiányzik: a legtöbb elemző egyetért abban, hogy Hillary csak akkor maradhat versenyben, ha megnyeri a keddi texasi és ohiói előválasztásokat, máskülönben minden bizonnyal már a közeljövőben vissza kell lépnie.

A végére maradt a legérdekesebb kérdés: a sorozat hetedik évadában (a részek tartalma elolvasható a Hogyvolt blogon) az elnökválasztást rendkívül kiegyenlített állás mellett végül Santos nyerte. Ha Obama megszerzi a demokrata jelöltséget, akkor novemberben az is kiderül, hogy valóban teljesen valóra váltja-e a sorozatot.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!