Clinton életben maradása az est tétje

2008.03.05. 00:51

Így zajlik az előválasztás

Elérkezett a sorsdöntő nap, ha ma Hillary Clinton nem nyer Texasban és Ohióban, végleg búcsút mondhat a demokrata jelöltségnek. Az előzetes felmérések és a korai exit pollok alapján igen szoros verseny várható a két államban, ahogy a szintén ma választó Rhode Islanden is. Obama egy győzelemre biztosan számíthat, Vermontban az összes felmérés szerint 2:1 arányú győzelmet arathat vetélytársa ellen.

Ha Clinton mindkét nagy államot megnyeri, de csak kis különbséggel, akkor bonyolódik a helyzet. Obama ugyanis továbbra is tartani fogja előnyét a megszerzett delegáltak számában, de Clinton joggal hivatkozhat arra, hogy Illinois kivételével valamennyi nagy államban ő győzött. Mivel egyik demokrata jelöltnek sincs esélye egy első körös győzelem biztosítására a jelölőgyűlésen, a demokraták augusztusi dzsemborián jöhet az öldöklés, blogunk munkatársainak legnagyobb örömére.

Ha netán Clinton mindkét államban nagyon - értsd, húsz pontos különbséggel - nyerne, akkor megintcsak egyértelműbb a helyzet. Ez esetben Obamának kéne elgondolkodnia a folytatáson. De erre azért kevés az esély.

A republikánusoknál egyértelműbb a helyzet. John McCain négy könnyű győzelemmel matematikailag is bebiztosítja ma jelöltségét.  • Hírek
  • Személyi kölcsön