Kijött a Bradley-hatás?

2008.03.05. 05:37
18 hozzászólás

Az amerikai közvélemény-kutatók egyik rémálma az úgynevezet Bradley-hatás. A jelenség Tom Bradley Los Angeles-i polgármesterről kapta a nevét. Az afroamerikai Bradley 1982-ben demokrata színekben indult Kalifornia kormányzóságáért fehér republikánus riválisa, George Deukmejian ellen. A választást megelőző felmérések és az exit pollok Bradley győzelmét mutatták, olyannyira, hogy több újság és tévé ezekre alapozva ki is hirdette győzelmét. A szavazatok összegzése után azonban Deukmajian aratott győzelmet.

A jelenséget elemezve a szociológusok egyértelműen arra a következtetésre jutottak, hogy igen sok fehér szavazó egyszerűen hazudott a közvélemény-kutatóknak, amikor a fekete jelölt támogatójának vallotta magát.

És hogy ez miért merült most fel? Mert Hillary Clinton a jelenlegi adatok szerint elsöprő győzelmet arathat Ohióban, ahol a legtöbb felmérés legfeljebb hat pontos előnyét mutatta, a szavazói csoportok méretét legjobban felbecslő Zogby International pedig döntetlent jósolt. Az exit pollok még Zogby mérését erősítették meg, rendkívül szoros versenyt, legfeljebb egy-két pontos Clinton-előnyt mutattak. Igaz, a szavazókörökből távozók megkérdezésén alapuló felmérésekből már az is látszott, hogy az állam fehér lakossága elsöprő többséggel Clintont támogatta.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?