Bush keblére ölelte McCaint

2008.03.06. 11:53
10 hozzászólás

Szerdán George Bush amerikai elnök bejelentette, hogy hivatalosan is támogatja a republikánus jelöltségét kedden matematikailag is bebiztosító John McCaint. Az amerikai elnök elsősorban a pénzgyűjtésben és a konzervatív tábor megszólításában segíthet a mérsékeltebb nézeteiről ismert republikánus jelöltnek, ugyanakkor mélyponton lévő népszerűsége komoly hátrányt is jelenthet McCainnek.

"Bármit megteszek, amit csak akar. Azt szeretném, ha nyerne. Ha ehhez a csinos kis pofikámra van szüksége valamelyik rendezvényen, akkor örömmel ott leszek majd" - viccelődött a rá jellemző módon Bush. A két korábbi nagy ellenfél gond nélkül körbeudvarolta egymást: Bush természetesen jóbarátjának nevezte a Fehér Házba ebédre érkező arizonai szenátort, aki mosolyogva mondott köszönetet a 2000-es elnökjelölti kampányát kicsináló elnöknek.

McCainnek ugyanakkor vigyáznia kell a nagy barátkozással, pénzgyűjtő potenciálja mellett ugyanis a népszerűtlen elnök bárkit képes lehet könnyedén magával húzni a mélybe. A demokrata pártvezetés már rá is játszott a kétélű támogatására, szerintük McCain elnöksége a gazdasági, az egészségügyi, a szociális és a háborús kérdésekben egy harmadik Bush-ciklussal lenne egyenlő.

McCain egyelőre jó érzékkel jelezte, hogy csak a szükséges mértékig veszi igénybe Bush segítségét: "Remélem annyit fog kampányolni értem, amennyi csak belefér rendkívül zsúfolt programjába." A találkozón egyébként nem derült ki egyértelműen, hogy pontosan milyen szerepet szánnak Bushnak az elnökválasztási kampányban.