Hillary nem menekült golyózáporban

2008.03.26. 14:28
119 hozzászólás

Hillary Clinton kedden elismerte, hogy hibázott, amikor az előző héten egyik beszédében azt állította, hogy rálőttek, amikor 1996. március 25-én lányával együtt megérkezett Boszniába. A botrány azért robbant ki, mert a látogatásról készített videókon tisztán látszik, hogy semmilyen veszély nem fenyegette az akkori first ladyt. Az eset különösen kínos Clintonnak, aki többek között az akciófilmbe illő megérkezéssel akarta bebizonyítani, hogy külpolitikai tapasztalatainak köszönhetően jobb főparancsnok lenne, mint Barack Obama, a demokrata versenyben biztosan vezető riválisa, vagy a republikánus elnökjelölt John McCain. (AP, BBC, CNN)

„Emlékszem, hogy lövések közepette értünk földet” - mondta. „Lett volna valamilyen fogadóünnepség is a reptéren, ehelyett csak lehajtott fejjel szaladtunk a járművekhez, hogy a bázisunkra jussunk” - jelentette ki a kifogásolt beszédben. Először a CBS csatorna, majd az összes többi országos adó vetítette le az elmondottakat alapjaiban cáfoló felvételt, amelyen Hillary mosolyogva integet miközben kiszáll a repülőből, majd nyugodtan átsétál a leszállópályán és üdövözli Bosznia akkori elnökét és egy nyolcéves kislányt, aki még egy verset is elszaval a tiszteletére.

Clinton tanácsadói már hétfőn próbálták menteni a helyzetet és azt állították, hogy Hillary csak bakizott egyet, kedden pedig pennsylvaniai sajtótájékoztatóján Clinton is foglalkozott a kérdéssel. „Igen, hibáztam. Van ilyen. Azt bizonyítja, hogy én is ember vagyok, ami talán sokaknak meglepetés” - mondta, és felszólított mindenkit, hogy vegyék könnyedebben az egész történetet. Krónikus kialvatlanságát is mentségként említette, valamint azzal védekezett, hogy nagyon hosszúra nyúlt a kampány, neki pedig rengeteget kell beszélnie, ezért csúszhatnak be időnként bakik. A védekezésre koncentráló beszéd végén a New York-i szenátor támadásba ment át, és felemlegette az Obama körül gyülekezetének vezetője miatt kialakult botrányt. „A rokonait nem választhatja meg az ember, de a gyülekezetét igen” - mondta Hillary, és hozzátette, hogy Obamával ellentétben ő már kilépett volna Jeremiah Wright gyülekezetéből.

Obama kampánystábja kihasználta a kínálkozó alkalmat. Közleményükben kijelentették, hogy az eset bizonyítja milyen túlzásokba esik Hillary a kampány során és mennyire túlértékeli külpolitikai tapasztalatát. Emellett megszólaltatták Walter Stewart nyugalmazott dandártábornokot, aki a boszniai látogatás idején az amerikai hadsereg európai főparancsnokságán dolgozott. Stewart szerint Clinton kijelentései negatív színben tüntetik fel a biztosításával megbízott amerikai katonák munkáját, ezért nem lehet egyszerűen bakinak nevezni a történteket.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!