Július 1-ig jelöltet akar a demokrata pártvezér

2008.03.28. 17:03
81 hozzászólás

Howard Dean, a pártvezetésnek megfelelő Demokrata Nemzeti Bizottság (DNC) elnöke a CBS csatornán futó The Early Show műsorban kijelentette, azt várja a szuperdelegáltaktól, hogy július 1-ig döntsenek a két rivális demokrata elnökjelölt Hillary Clinton és Barack Obama között. Így már két hónappal az augusztus végi demokrata jelöltállító gyűlés előtt kiderülne a végleges jelölt személye és a demokraták megkezdhetnék a felkészülést a republikánus elnökjelöltséget már elnyerő John McCain ellen. (Politico)

Amennyiben valamelyik jelölt nem lép vissza, a végleges döntéshez mindenképpen szükség lesz a szuperdelegáltakra (az elnevezés a demokrata kongresszusi képviselőket, szenátorokat, kormányzókat és a pártvezetést takarja), mert az előválasztások során elnyerhető delegáltakkal már egyik induló sem tudja megszerezni a jelöltséghez szükséges 2025-öt.

A műsorvezető azt akarta megtudni, hogy mit vár Dean a szuperdelegáltaktól június 3-a után, amikor a dél-dakotai és a montanai szavazással befejeződik az előválasztási időszak. „A szuperdelegáltak csaknem 800-an vannak, közülük 450-en már beálltak valamelyik jelölt mögé. Azt szeretném, hogy a maradék 350 is mondjon véleményt július 1-ig, így nem kellene az egészet a konvencióig húzni” - magyarázta Dean, aki már korábban is előrehozta volna a döntést a jelöltről. Az a véleménye ugyanis, hogy a denveri jelöltállító gyűlést követő két hónap nem elég a választás megnyerésére.

Ugyanakkor az elnök egyik tanácsadója később hozzátette, hogy Dean nem kőbe vésett határidőt közölt, csupán azt szeretné, ha még a konvenció előtt eldőlne a verseny, ideális esetben már júniusban. „Arra bíztatja majd a szuperdelegáltakat, hogy ismertessék az álláspontjukat, miután a hátralévő államok választói is szavaztak” - magyarázta.