Július 1-ig jelöltet akar a demokrata pártvezér

2008.03.28. 17:03
81 hozzászólás

Howard Dean, a pártvezetésnek megfelelő Demokrata Nemzeti Bizottság (DNC) elnöke a CBS csatornán futó The Early Show műsorban kijelentette, azt várja a szuperdelegáltaktól, hogy július 1-ig döntsenek a két rivális demokrata elnökjelölt Hillary Clinton és Barack Obama között. Így már két hónappal az augusztus végi demokrata jelöltállító gyűlés előtt kiderülne a végleges jelölt személye és a demokraták megkezdhetnék a felkészülést a republikánus elnökjelöltséget már elnyerő John McCain ellen. (Politico)

Amennyiben valamelyik jelölt nem lép vissza, a végleges döntéshez mindenképpen szükség lesz a szuperdelegáltakra (az elnevezés a demokrata kongresszusi képviselőket, szenátorokat, kormányzókat és a pártvezetést takarja), mert az előválasztások során elnyerhető delegáltakkal már egyik induló sem tudja megszerezni a jelöltséghez szükséges 2025-öt.

A műsorvezető azt akarta megtudni, hogy mit vár Dean a szuperdelegáltaktól június 3-a után, amikor a dél-dakotai és a montanai szavazással befejeződik az előválasztási időszak. „A szuperdelegáltak csaknem 800-an vannak, közülük 450-en már beálltak valamelyik jelölt mögé. Azt szeretném, hogy a maradék 350 is mondjon véleményt július 1-ig, így nem kellene az egészet a konvencióig húzni” - magyarázta Dean, aki már korábban is előrehozta volna a döntést a jelöltről. Az a véleménye ugyanis, hogy a denveri jelöltállító gyűlést követő két hónap nem elég a választás megnyerésére.

Ugyanakkor az elnök egyik tanácsadója később hozzátette, hogy Dean nem kőbe vésett határidőt közölt, csupán azt szeretné, ha még a konvenció előtt eldőlne a verseny, ideális esetben már júniusban. „Arra bíztatja majd a szuperdelegáltakat, hogy ismertessék az álláspontjukat, miután a hátralévő államok választói is szavaztak” - magyarázta.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?