Hillary mélyponton, Obama túlélte az első komoly válságot

2008.04.01. 09:10
68 hozzászólás

Hét éves mélypontra esett Hillary Clinton népszerűsége az NBC/WSJ felmérése alapján, miközben Barack Obamának minden jel szerint sikerült komolyabb veszteség nélkül megúsznia a gyülekezetét vezető Jeremiah Wright tiszteletes kínos kijelentései miatt kirobbant botrányt. Most éppen Clintonnak kell mosakodnia, a Gallup és a Rasmussen szerint is visszavetette, amikor az előző héten kiderült, hogy állításaival ellentétben nem menekült golyózáporban a boszniai reptéren 1996-ban. A demokrata jelölteket övező botrányok leginkább a republikánus jelölt John McCainnek kedveznek, aki a Gallupnál népszerűségi rekordot állított be, és szinte minden intézetnél vezet a demokrata riválisok előtt.

Mindig is a kiugróan magas elutasítottsága jelentette az egykori first lady legnagyobb gyenge pontját: ellenzőinek aránya már jó ideje 50 százalék körül mozgott a legtöbb felmérésben, miközben ellenfelei esetében jellemzően 30 százalékos volt ez az arány. Ugyanakkor eddig tipikus megosztó személyiséghez híven a válaszadók másik fele szimpatizált vele, ez a trend változott meg az elmúlt hetekben.

Az előző héten a boszniai botrány kirobbanásakor készített NBC/WSJ felmérésében Hillary elfogadottsága az utoljára 2001. márciusában mért 37 százalékra esett vissza, míg ellenzőinek aránya érdemben nem változott, továbbra is 48 százalékos. A felmérés alapján külön problémát jelent a Monica Lewinsky-botrányt követően valaha még 71 százalékos népszerűségű Clintonnak, hogy már az egyik legstabilabb bázisának számító nők között is többségbe kerültek ellenzői (44-42 arányban). A jelöltek népszerűségét napi szinten mérő Rasmussennél sem biztató a New York-i szenátor számára a helyzet, jelenleg a válaszadók 43 százalék szimpatizál vele, míg 55 százalék negatívan ítéli meg a személyét.

Obama népszerűségi mutatója az NBC/WSJ-nál a két héttel korábban mért 51-ről 49-re esett vissza, miközben ellenzőinek aránya 28-ról 32-re nőtt, a Rasmussen méréseiben pedig 49-49 a szimpatizálók és az őt elutasítók aránya. Ugyanakkor Obama eredményei valójában azt jelzik, hogy sikeresen kivédte elnökjelölti kampányának első komoly válságát. Az NBC/WSJ mellett a CBS egyik felmérése is megállapította, hogy a Wright-ügy következtében Obama leginkább republikánus támogatóit vesztette el, a demokraták és a függetlenek nem fordultak el tőle tömegesen. Obamának a mérések alapján a legtöbbet a botrány kivédésében a faji kérdésről tartott nagyszabású beszéde segített, a harminchét perces szónoklatot ugyanis a feketék 77 százaléka és a fehérek 51 százaléka is megfelelő reakciónak tartotta, míg a helytelenítők aránya sokkal kevesebb volt.

Az elnökjelölti versenyben országosan jelentkező trendeket lekövető Gallup napi mérései (lásd a fenti képen) szintén azt jelzik, hogy a beszéd segítségével szerezte vissza a néhány napig betliző Obama a botrányt megelőzően mért előnyét Clintonnal szemben. A hétvégén aztán a boszniai botrány következtében tovább nőtt a különbség kettőjük között, és Obama a március 27-29. közötti időszakot lefedő felmérés alapján az eddigi legnagyobb, 10 pontos különbséggel vezetett 52-42-re. Ez volt az első alkalom a február 5-i szuperkedd óta, hogy valamelyik jelölt kétszámjegyű különbséggel vezetett, a 42 százalék pedig Clinton egyik legrosszabb eredménye az intézetnél. A legújabb mérésben már némileg módosult az eredmény, 51-43-ra. A szintén napi felméréseket készítő Rasmussennél is visszaesett Clinton, azonban kevésbé jelentős a különbség, a korábbi 46-44-es Clinton vezetésből lett az elmúlt napokban 47-42-es Obama előny.

Miközben a demokraták még egymással birkóznak, a republikánus jelölt John McCain már a novemberi elnökválasztásra készülhet. McCain elutasítottsága az NBC/WSJ felmérése alapján a legalacsonyabb a három jelölt közül, csupán 25 százalékos, míg szimpatizánsainak aránya 45 százalék. A vietnami veterán a Rasmussennél egyértelműen a legnépszerűbb, az elmúlt napokban stabilan 54 százalék szimpatizált vele, míg 44 százalék utasította el. A Gallup március 14-16. között készített, a népszerűséget vizsgáló felmérésében ráadásul 2000. februárja óta először mértek 67 százalékos, rekord népszerűséget a 72 éves jelöltnek, aki egyébként egyre népszerűbb, mióta március 4-én bebiztosította jelöltségét. McCain mostani népszerűsége már csak azért is figyelemreméltó, mivel ősszel még 41 százalékon állt, amikor már több elemző a kampányának összeomlásáról beszélt, ráadásul február végén még neki kellett magyarázkodnia egy dögös lobbistával kapcsolatban.