Hillary mélyponton, Obama túlélte az első komoly válságot

2008.04.01. 09:10
68 hozzászólás

Hét éves mélypontra esett Hillary Clinton népszerűsége az NBC/WSJ felmérése alapján, miközben Barack Obamának minden jel szerint sikerült komolyabb veszteség nélkül megúsznia a gyülekezetét vezető Jeremiah Wright tiszteletes kínos kijelentései miatt kirobbant botrányt. Most éppen Clintonnak kell mosakodnia, a Gallup és a Rasmussen szerint is visszavetette, amikor az előző héten kiderült, hogy állításaival ellentétben nem menekült golyózáporban a boszniai reptéren 1996-ban. A demokrata jelölteket övező botrányok leginkább a republikánus jelölt John McCainnek kedveznek, aki a Gallupnál népszerűségi rekordot állított be, és szinte minden intézetnél vezet a demokrata riválisok előtt.

Mindig is a kiugróan magas elutasítottsága jelentette az egykori first lady legnagyobb gyenge pontját: ellenzőinek aránya már jó ideje 50 százalék körül mozgott a legtöbb felmérésben, miközben ellenfelei esetében jellemzően 30 százalékos volt ez az arány. Ugyanakkor eddig tipikus megosztó személyiséghez híven a válaszadók másik fele szimpatizált vele, ez a trend változott meg az elmúlt hetekben.

Az előző héten a boszniai botrány kirobbanásakor készített NBC/WSJ felmérésében Hillary elfogadottsága az utoljára 2001. márciusában mért 37 százalékra esett vissza, míg ellenzőinek aránya érdemben nem változott, továbbra is 48 százalékos. A felmérés alapján külön problémát jelent a Monica Lewinsky-botrányt követően valaha még 71 százalékos népszerűségű Clintonnak, hogy már az egyik legstabilabb bázisának számító nők között is többségbe kerültek ellenzői (44-42 arányban). A jelöltek népszerűségét napi szinten mérő Rasmussennél sem biztató a New York-i szenátor számára a helyzet, jelenleg a válaszadók 43 százalék szimpatizál vele, míg 55 százalék negatívan ítéli meg a személyét.

Obama népszerűségi mutatója az NBC/WSJ-nál a két héttel korábban mért 51-ről 49-re esett vissza, miközben ellenzőinek aránya 28-ról 32-re nőtt, a Rasmussen méréseiben pedig 49-49 a szimpatizálók és az őt elutasítók aránya. Ugyanakkor Obama eredményei valójában azt jelzik, hogy sikeresen kivédte elnökjelölti kampányának első komoly válságát. Az NBC/WSJ mellett a CBS egyik felmérése is megállapította, hogy a Wright-ügy következtében Obama leginkább republikánus támogatóit vesztette el, a demokraták és a függetlenek nem fordultak el tőle tömegesen. Obamának a mérések alapján a legtöbbet a botrány kivédésében a faji kérdésről tartott nagyszabású beszéde segített, a harminchét perces szónoklatot ugyanis a feketék 77 százaléka és a fehérek 51 százaléka is megfelelő reakciónak tartotta, míg a helytelenítők aránya sokkal kevesebb volt.

Az elnökjelölti versenyben országosan jelentkező trendeket lekövető Gallup napi mérései (lásd a fenti képen) szintén azt jelzik, hogy a beszéd segítségével szerezte vissza a néhány napig betliző Obama a botrányt megelőzően mért előnyét Clintonnal szemben. A hétvégén aztán a boszniai botrány következtében tovább nőtt a különbség kettőjük között, és Obama a március 27-29. közötti időszakot lefedő felmérés alapján az eddigi legnagyobb, 10 pontos különbséggel vezetett 52-42-re. Ez volt az első alkalom a február 5-i szuperkedd óta, hogy valamelyik jelölt kétszámjegyű különbséggel vezetett, a 42 százalék pedig Clinton egyik legrosszabb eredménye az intézetnél. A legújabb mérésben már némileg módosult az eredmény, 51-43-ra. A szintén napi felméréseket készítő Rasmussennél is visszaesett Clinton, azonban kevésbé jelentős a különbség, a korábbi 46-44-es Clinton vezetésből lett az elmúlt napokban 47-42-es Obama előny.

Miközben a demokraták még egymással birkóznak, a republikánus jelölt John McCain már a novemberi elnökválasztásra készülhet. McCain elutasítottsága az NBC/WSJ felmérése alapján a legalacsonyabb a három jelölt közül, csupán 25 százalékos, míg szimpatizánsainak aránya 45 százalék. A vietnami veterán a Rasmussennél egyértelműen a legnépszerűbb, az elmúlt napokban stabilan 54 százalék szimpatizált vele, míg 44 százalék utasította el. A Gallup március 14-16. között készített, a népszerűséget vizsgáló felmérésében ráadásul 2000. februárja óta először mértek 67 százalékos, rekord népszerűséget a 72 éves jelöltnek, aki egyébként egyre népszerűbb, mióta március 4-én bebiztosította jelöltségét. McCain mostani népszerűsége már csak azért is figyelemreméltó, mivel ősszel még 41 százalékon állt, amikor már több elemző a kampányának összeomlásáról beszélt, ráadásul február végén még neki kellett magyarázkodnia egy dögös lobbistával kapcsolatban.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?