Clinton úszik az adósságban

2008.04.02. 10:03
12 hozzászólás

A Politico írása szerint Hillary Clinton csak nagy nehézségek árán tudja tartani a lépést a pénzgyűjtésben folyamatosan rekordokat döntögető Barack Obamával. Rengeteg kis- és középvállalkozó állítja ugyanis, hogy az egykori first lady kampánystábja azzal szabadított fel pénzt a drága televíziós hirdetésekre, hogy hónapokig nem fizetett nekik az elvégzett munkákért. A hivatalosan is elérhető adatok alapján március elején különösen sok tartozása volt Clintonnak, a kampánystáb szerint ugyanakkor március végéig rendezték a kifizetetlen számlákat. A hivatalos márciusi adatokra még várni kell.

A kampányok során bevett szokás, hogy csúsztatják a kifizetéseket és mindent csak az utolsó pillanatban utalnak el, ugyanakkor a Politico szerint Clintonék több esetben már hónapok óta nem fizettek számos kisebb cégnek. Korábban jelent már meg írás egy New Hampshire-i ház tulajdonosáról, akinek az egykori first lady csapata csak hosszas huzavona után fizette ki a bérleti díjat, de a kifizetetlen számláik miatt többek között egy iowai takarítócég és egy New York-i cateringgel foglalkozó vállalkozó is hangot adott felháborodásának. A Politico arra is rámutatott, hogy Clinton 292 ezer dollár betegbiztosítással tartozott a munkatársai után, Mark Penn főstratégának pedig még 2,5 millió dollárt nem fizetett ki. Clinton ugyanakkor a hivatalos adatok szerint leginkább rendezvényszervező cégeknek tartozik.

Ezúttal két ohiói rendezvényszervező cég nyilatkozott a Politicónak: mindketten azt állítják, hogy Clintonék több mint 25 ezer dollárral tartoznak nekik, és az utóbbi időben már a telefonjaikra és az emailjeikre sem válaszolnak. A Forty Two cég egyik névtelenül nyilatkozó munkatársa kifogásolta, hogy Clinton a kampány során arról beszél, hogy segíteni kell a kisvállalkozásoknak és a munkásrétegnek, de tényleges cselekedetekkel nem támasztja alá szavait. Hozzátette, hogy Obama kampányának is dolgoztak már, de ők mindig időben fizettek. A Show Tyme Exhibits tulajdonosa, Jim Philips pedig elmondta, hogy Clinton előtt még soha nem volt gondjuk a munkadíjak behajtásával, azonban a New York-i szenátor stábja több rendezvény hangosításáért sem fizetett nekik. „Csak 607 dollárról van szó, de kis hal vagyok, arra is szükségem lenne” - mondta. Mindkét cég képviselői hozzátették, hogy nem szívesen dolgoznának újra Clintonnak. Ugyanakkor az is igaz, hogy a pénzére váró legtöbb vállalkozásnak az a véleménye, hogy Hillary úgyis kifizeti a tartozásokat, és nem érdemes a sértődöttet játszani, mert azzal csak lehetséges megbízásoktól esnének el a jövőben.

A kifizetések visszatartása a Politico szerint egyértelműen stratégiai célokat szolgált. A Szövetségi Választási Bizottság (FEC) nemrég nyilvánosságra hozott adatai alapján Clinton 33 millió dollárral (kb. 6 milliárd forinttal) zárta a februárt, ebből azonban csak 11 milliót fordíthatott az előválasztásra (a többi 22 milliót csak akkor használhatja fel, ha ő lesz a demokrata elnökjelölt, máskülönben vissza kell fizetnie). A kampány benyújtott jelentése szerint 8,7 millió dollár (kb. 1,5 milliárd forint) tartozásuk volt, ami azt jelenti, hogy a számlák kifizetésével a 33-ból alig hárommilliójuk maradt volna az előválasztásra. Összehasonlításképpen a Politico megemlítette, hogy Obama 625 ezres tartozásának kifizetése és a novemberi választáson felhasználható pénz levonása után még mindig 31 millióval zárta a februárt. A hivatalosan is republikánus jelölt John McCain pedig ugyan 4,3 millióval tartozott február végén, azonban ebből csak 1,3 millió járt különböző kisvállalkozóknak, a maradék hárommillió egy azóta visszafizetett bankhitelből származott.

Clinton egyik szóvivője, Jay Carson a megjelent írásra reagálva kijelentette, hogy a kampánystáb rendszeresen és normál átfutással kifizeti az összes számláját, hétfőn pedig Clinton kommunikációs igazgatója, Howard Wolfson is azt nyilatkozta a The Hillnek, hogy a legnagyobb rendben vannak a pénzügyeik. „Kifizettük a számlákat, és továbbra is sok pénzt gyűjtünk. Jó márciust zárunk majd, az Interneten keresztül különösen sok támogatás folyik be.” Ugyanakkor elismerte, hogy Obama várhatóan márciusban is több pénzt szedett össze, és azt is hozzátette, hogy Hillary a rendelkezésre álló pénzből egyelőre csak az április 22-i pennsylvaniai előválasztásra koncentrál, a május elején szavazó Indianában és Észak-Karolinában még nem tudtak komoly reklámkampányt indítani. Hozzátette, hogy ennek ellenére elég pénzük lesz a következő hónapokban.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!