Obama újabb rekordot döntött márciusban

2008.04.04. 12:37
17 hozzászólás

Barack Obama kampánystábjának közleménye szerint az illinois-i szenátor több mint 40 millió dollárt (kb. 7 milliárd forintot) gyűjtött márciusban, míg nem hivatalos források szerint Hillary Clinton csak feleennyit, 20 milliót (kb. 3,5 milliárd forintot) szedett össze. Márciusban mindkét jelölt eddigi második legjobb eredményét érte el, a legtermékenyebb hónap február volt, amikor Obama havi rekordnak számító 55 milliót, Clinton pedig 35 milliót kalapozott össze. (Reuters, CNN)

A hivatalos eredményekre még április 20-ig várni kell, de a CNN szerint a márciusi 40 millióval együtt Obama eddig összesen 234 millió dollárt gyűjtött, amivel megdöntötte a 2004-es demokrata jelölt John Kerry 215 millió dolláros demokrata rekordját és áprilisban arra is jó esélye van, hogy George Bush 2004-es örökös rekordját is átlépje. A republikánus elnök akkor 259 millió dollárt szedett össze újraválasztásához. Obama sikerének titka leginkább az interneten érkező pénzekben, és a rengeteg kis adományozóban rejlik, akik közül sokan először áldoznak pénzt elnökválasztási kampányra. A kampánystáb közleménye szerint a márciusi 40 millió 442 ezer támogatótól jött össze, akik közül 218 ezren először utaltak pénzt egy jelöltnek.

Clinton szintén figyelemreméltó eredménye leginkább annak köszönhető, hogy az utóbbi hónapokban a korábban főleg a hagyományos módszerek (pl. pénzgyűjtő rendezvények) segítségével kalapozó egykori first lady stábja is komolyan neki kezdett az internetes pénzgyűjtésnek. Clinton ugyanakkor az összesítésben már február végéig is 38 millióval kevesebbet szedett össze riválisánál, ráadásul a Szövetségi Választási Bizottság adataiból az is kiderült, hogy február végén úszott az adósságban és a pénzének egy jelentős részét csak a novemberi elnökválasztáson használhatja fel (amennyiben nem ő lesz a demokrata jelölt, akkor vissza kell fizetnie).

A hivatalosan is republikánus elnökjelölt John McCain az előválasztási időszakban messze lemaradva követi csak a demokratákat, például januárban és februárban egyaránt 11-11 milliót szedett össze. Ugyanakkor elemzők szerint a pénzgyűjtés kapcsán nem kell félteni a 72 éves elnökjelöltet, elég pénze lesz majd a novemberi elnökválasztás megnyeréséhez. Ezzel a CNN The Situation Room politikai elemző műsorában McCain legnagyobb korábbi riválisa, Mitt Romney is egyetértett, egyben viccesen emlékeztetett rá, hogy ő annak ellenére alaposan kikapott a vietnami veterántól az előválasztások során, hogy sokkal több pénzt gyűjtött össze, és még saját vagyonából is felhasznált milliókat.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!