McCainből csinálhatnak elnököt a csalódott demokraták

2008.04.08. 15:00
49 hozzászólás

Az utóbbi időben nem véletlenül beszéltek egyre több rendezvényen a párt egységének szükségességéről a demokrata vezetők: több felmérés is kimutatta ugyanis, hogy a kiélezett küzdelem Barack Obama és Hillary Clinton között annyira szembefordította egymással a demokratákat, hogy minden negyedik támogatójuk inkább a republikánusokhoz képest mérsékelt John McCainre szavazna a novemberi elnökválasztáson, ha nem a kedvence szerzi meg a demokrata elnökjelöltséget.

A dezertálás gondolata egyébként komoly veszélyt jelent a demokraták novemberi győzelmi esélyeire nézve, hiszen már a független jelölt Ralph Nader indulása is tőlük vett el szavazatokat. Ráadásul még a demokraták számára legkedvezőbb felmérésekben is a szavazók egyötöde állította, hogy adott esetben átállna: a korábban ismertetett NBC/WSJ pollja mellett a Rasmussen napi mérései szerint is a 19 százalékuk szavazna inkább McCainre, ha Clinton a demokrata jelölt, míg 22 százalékuk tenne hasonlóképpen Obama jelöltsége esetén.

A Pew Research Center és a Gallup mérései alapján ugyanakkor ennél is rosszabb a helyzet. A Pew Research Centernél Clinton támogatóinak 32 százaléka, az illinois-i szenátor bázisának pedig 28 százaléka fenyegetőzött McCain támogatásával, míg a Gallup felmérésében 28-19 volt ugyanez az arány. Mindkét felmérésből kiderült, hogy leginkább az erősen a demokratákhoz húzó függetlenek hajlamosak a dezertálásra, kifejezetten a szintén több csoportra osztott demokratákra szűkítve a kört a Pew felmérésében ugyanis Obama támogatóinak egyötöde, míg Clinton támogatóinak egynegyede hagyná ott a pártot.

A Gallup ennél is részletesebben is megvizsgálta a lehetséges átszavazók összetételét. Az intézet szerint a demokratákhoz húzó függetlenek mellett mindkét jelölt esetében a konzervatív értékeket előtérbe helyező demokraták távozhatnak a legnagyobb számban. A párt emellett Hillary támogatói közül elveszítheti a kevésbé iskolázottak csaknem felét, míg Obama táborából a magukat mérsékeltebb demokratának vallók egy része is elgondolkozna a váltáson. Az intézet szerint leginkább az Obama bázisának számító feketék, liberálisok és a felsőfokú végzettséggel rendelkezők tartanának ki a demokrata jelölt mellett, de a Clinton egyik legfontosabb bázisának számító nők szavazatát sem befolyásolná különösebben, ha az illinois-i szenátor lenne a jelölt. A nem és az életkor tekintetében egyébként sincs számottevő különbség, bár az is kiderült, hogy az idősebb szavazók ugyan nem állnának át McCainhez, de egy részük akár otthon is maradhat.

Egyébként a Gallup hangsúlyozza, hogy a mostani számok nem feltétlenül mérvadóak a novemberi elnökválasztásra nézve, mivel az elnökválasztás jelenlegi szakaszában még teljesen normális, hogy bizonyos számú választó az átszavazásban gondolkodik. Az intézet egy másik felméréséből például az is kiderült, hogy a republikánus jelöltet támogatók 9 százaléka nem menne el szavazni, 11 százalékuk pedig átszavazhat a demokrata jelöltre, amennyiben McCain nem választ maga mellé egy sokkal konzervatívabb alelnökjelöltet. A Gallup ugyanakkor figyelmeztet, hogy kevés idő maradhat már az egység helyreállítására, amennyiben az augusztus végén megrendezett denveri jelöltállító gyűlésig húzódik a demokrata jelölt kiválasztása.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?