Condi Rice lenne McCain álompárja

2008.04.10. 15:57

Időről időre felveti valaki Condoleeza Rice külügyminiszter alelnökjelöltségének lehetőségét a republikánus jelölt John McCain mellett, de Rice eddig rendre lehűtötte a túlzottan lelkesedőket. Pedig a Marist College/WNBC szerdán nyilvánosságra hozott legújabb felmérése alapján a McCain-Rice duó még a hagyományosan demokrata fellegvárnak számító New Yorkban az együtt induló két demokrata jelöltet is legyőzhetné. A Clinton-Obama páros ellen 49-46 arányban nyernének, míg az Obama-Clinton duót 49-44 arányban vernék meg. (CNN)

Az afro-amerikai politikusasszony esetleges alelnökjelöltsége azóta napirenden van, mióta kiderült, hogy a demokrata elnökjelölt Hillary Clinton személyében egy fehér nő, illetve Barack Obamával egy afro-amerikai férfi lesz. Legutóbb vasárnap, az ABC egyik politikai műsorában Dan Senor vezető republikánus stratéga beszélt Rice alelnökjelöltségéről és azt sugallta, hogy a külügyminiszter a nyilvánosan elutasító álláspontja ellenére a háttérben aktívan intézi az alelnökjelöltségét. „Az elmúlt hetekben is kampányolt az ügyben” - mondta Senor és hozzátette, hogy Rice elsősorban a republikánus elittel próbálja elfogadtatni magát. Senor szerint Rice egyébként országos ismertsége miatt is ideális lenne a feladatra.

A külügyminisztérium szóvivője, Sean McCormack hétfőn cáfolta, hogy a levegőben lenne Rice alelnökjelöltségének lehetősége. „Ha éppen az alelnökjelöltségén dolgozik, akkor ő az utolsó, aki tud róla.” McCain is elmondta, hogy nem látott arra utaló jeleket, hogy Rice-t érdekelné a második legmagasabb pozíció, és kedden Rice sem erősítette meg Senor állításait. Elmondása szerint szavazóként érdeklődve várja a kampányt, de utána visszamegy Stanfordba. A külügyminiszter már korábban kijelentette, hogy nem érdekli a lehetőség, és egyébként sem akar választott tisztségért indulni.

A cáfolatok ellenére nem lehet teljesen leírni a McCain-Rice duó indulását, bár a hihetetlen előnyök mellett azért lennének hátrányai is ennek a felállásnak. Bill Schneider, a CNN elemzője emlékeztetett rá, hogy a demokraták például azzal is támadják a vietnami veteránt, hogy megválasztása egy harmadik Bush-ciklussal lenne egyenlő, ennek az érvelésnek pedig kedvezne Rice szerepvállalása. További problémát jelenthetne, hogy Rice nem kiugróan népszerű a republikánusok egyik legfontosabb bázisát jelentő szociális-konzervatívok között, akiket elemzők szerint a mérsékelt McCain leginkább egy konzervatív alelnökjelölttel tudna hatékonyan megszólítani.