Bill Clinton megint beletenyerelt

2008.04.12. 16:40
20 hozzászólás

Bill Clinton csütörtökön egy Indianában tartott beszédében megvédte a feleségét a boszniai botrány kapcsán, ami azért robbant ki néhány hete, mert kiderült, hogy Hillary valótlanul állította, hogy golyózáporban érkezett meg 1996-ban Boszniába. Csakhogy Bill védőbeszéde nem sült el a legjobban, mivel szintén tele volt pontatlanságokkal és pénteken Hillary is gyorsan csendre utasította férjét a vitatott magánakció miatt.(AP, CNN)

Bill Clinton alapvetően arról beszélt a május 6-án választó Indianában, hogy miért lenne Hillary a legmegfelelőbb demokrata jelölt, de aztán szóba hozta a boszniai látogatást is. "Nagy felháborodás volt, amiért Hillary egyszer késő éjjel, teljesen kimerülten félrebeszélt az 1995-ös boszniai útról, majd rögtön bocsánatot is kért érte. De persze jól felfújták” - mondta sajnálkozva. „Szinte azt hihetnénk, hogy bankot rabolt, az alapján, ahogy a média kezelte az egész ügyet. Pedig hatvan évesen a kritikusok közül sokan majd ugyanúgy elfelejtenek valamit fáradtan, éjjel tizenegykor” - tette hozzá.

Bill emellett kijelentette, hogy valóban veszélyes volt a leszállás Tuzlában. Felesége védelmére elmesélte, hogy Wesley Clark tábornok és a boszniai elnök is megerősítették, hogy leszállás előtt Hillarynek biztonsági okokból a repülő golyóálló elülső részébe kellett mennie, a többieknek pedig elő kellett készíteniük a golyóálló mellényeiket. "Bárhova mentek, mindenhol Apache helikopterek kísérték őket a magasban, és a fogadóünnepséget is lerövidítették. Azt hiszem, ő volt az első first lady Eleanor Roosevelt óta, aki háborús térségbe látogatott" - tette hozzá.

A védőbeszédnek szánt érveléssel azonban Bill csak tovább rontott a helyzeten, a külföldi hírportálok ugyanis egymással versengve cáfolták meg állításainak egy részét. Hillary ugyanis az AP és az ABC News szerint korábban már legalább háromszor elmesélte a hamisnak bizonyult történetet, arról nem is beszélve, hogy a botrányt kirobbantó március 17-i beszédét egyáltalán nem késő éjjel, hanem kora reggel tartotta. Kifogásolták továbbá, hogy Hillary egyáltalán nem kért azonnal bocsánatot, és 17-e után egy héttel is csupán azt ismerte el, hogy hibázott, majd megpróbálta elbagatellizálni az ügyet. Az AP és a Politico pedig arra is emlékeztetett, hogy biztosan nem Hillary volt az első first lady Eleanor Roosevelt óta háborús övezetben, ugyanis Pat Nixon is Vietnamban járt a háború alatt 1969-ben. És ha ez még mind nem lenne elég, Bill még azzal is teljesen felesleges támadási felületet hagyott, hogy tévedésből 1995-öt mondott 96 helyett.

Pénteken aztán kiderült, hogy Hillary sem örült túlzottan a hitelességét aláásó ügy előrángatásának. „Hillary felhívott, és azt mondta: Te nem emlékszel erre, nem voltál ott, hadd kezeljem én a helyzetet. Én csak annyit mondtam: Igen, asszonyom” - mondta az egyik aznapi indianai rendezvényen Bill, aki az előző héten durva kifakadásával keltett sokakban visszatetszést. Az egykori first lady az utóbbi időben egyébként már megpróbálta elviccelni a súlyos tévedését, a Jay Leno showban például mosolyogva kijelentette, hogy sajnos elkésett, mivel ellenséges fegyvertűz lassította le.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!