Az exit-poll alapján szoros lesz

2008.04.23. 02:18
59 hozzászólás

A CNN exit-pollja alapján Hillary Clinton 52, Barack Obama 48 százalékkal zárt a Pennsylvaniai előválasztáson (a férfi és a női szavazatok eloszlásából visszaszámolva). Ha ez így marad, Obama a vereség ellenére sikerként könyvelheti el a hat hét utáni első előválasztást, hiszen szűkíteni tudta Clinton előnyét egy olyan államban, ahol a választóközönség összetétele alapvetően ellenfelének kedvez. Obama szokás szerint a 45 évnél fiatalabbak körében volt erős, a választóközönség 27 százalékát kitevő csoportban egyértelműen győzött - bár a bontásban a 25-29 évesek között Clinton diadalmaskodott a felmérések szerint - igaz, cserébe Obama az előzetes adatok szerint nyerhetett az 50-64 évesek hagyományosan inkább clintonita táborában.

A fehér választók körében Clinton fölényesen nyert, márpedig a fehér választók teszik ki a szavazók nyolcvan százalékát. Azaz, a fehérek részaránya az előzetes becsléseknek megfelelően alakult. Clinton megdöbbentő fölénnyel nyerte meg a katolikusok szavazatait, a heti rendszerességgel templomba járó katolikusok körében 75-25 arányban nyert az exit-pollok alapján.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?