Na mi a tét ma?

2008.04.23. 01:47
5 hozzászólás

Jó estét, már csak negyed óra, és bezárnak a szavazóhelyiségek Pennsylvaniában. A mai demokrata előválasztás akár sorsfordító is lehet, de ehhez Hillary Clintonnak 10 pontnál nagyobb arányú győzelmet kell aratnia. Clinton a két szomszédos államban, Ohióban és New Jersey-ben tíz pontos győzelmeket aratott, azaz egy ennél nagyobb arányú győzelem arra utalna, hogy még tudta növelni a támogatottságát bázisán, az idősek, a nők és a kékgalléros fehér munkások körében. Márpedig ez az a népesség, ami a választásokat eldönteni képes államok - például Ohio és Pennsylvania - sajátja. Ha tehát tíz pontnál nagyobb különbséggel nyer, nyugodtan érvelhet azzal, hogy az igazán fontos nagy államokban rendre ő nyert, és rendre nagy különbséggel.

Ha tízpontos győzelmet arat, a helyzet változatlan marad. Ha tíz pontnál kevesebbel nyer, lendületvesztésről beszélhetünk, de arról nem, hogy kiszállhat a versenyből. Ha Obama most akar véget vetni az előválasztási hajcihőnek, azt csak egy győzelemmel teheti meg.

Erre viszonylag kevés az esélye. A Zogby International utolsó napi mérései szerint Clinton már tíz ponttal vezetett, és még mindig volt kilenc százaléknyi bizonytalan - nagyobb részt a Clinton bázisát adó csoportok tagjai. A többi kutató, ha nem is tízpontos, de biztos Clinton-előnyt mutatott, kivéve a demokrata párti PPP kutatóintézetet, ami Obama hárompontos győzelmét jelezte. Az eddig nyilvánosságra került exit-pollok Clinton számára reménykeltőbbek. Igaz ugyan, hogy minden hetedik demokrata választó csak az idén regisztrált, és hatvan százalékuk Obamára szavazott, de az utolsó héten döntők 58 százaléka Clintonra szavazott. Obama egy héttel ezelőttig tudta csökkenteni Hillary kezdeti húsz pontos előnyét, a kutatások szerint akkor megtorpant, Hillary pedig stabilizálta lecsökkent előnyét.

Ebből még bármi lehet.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?