A republikánusok tartották életben Hillaryt?

2008.05.09. 19:32
51 hozzászólás

Barack Obama jött ki jobban a keddi demokrata előválasztásokból, hiszen Észak-Karolinát 14 pontos különbséggel megnyerte és Indianában is mindössze 2 százalékkal maradt el Hillary Clintontól, ami kevesebb, mint amit a legutolsó előrejelzések jósoltak. A végeredmények ismeretében ugyanakkor az illinois-i szenátor kampánystábja azt állította, hogy jelöltjük megnyerhette volna Indianát is, ha nem szavaznak taktikai okokból tömegesen Hillaryre a novemberi elnökválasztáson egyébként John McCaint preferáló republikánusok. (CNN, Politico, Washington Post)

David Plouffe kampánymenedzser és az Obamát támogató John Kerry 2004-es elnökjelölt is kijelentette, hogy a konzervatív (noha sokak szerint ez sértő a valódi konzervatívokra nézve) rádiós műsorvezető Rush Limbaugh felhívása vette el Obamától a győzelmet. „Rush Limbaugh befolyásolta az előválasztást" - jelentette ki Kerry. „Ha nem szavaztak volna republikánusok is a demokrata versenyben, akkor Obama nyert volna."

Limbaugh először a március 4-i előválasztásokat megelőzően hirdette meg a Káosz Hadműveletet, amelynek keretében a republikánusok is elősegítenék a demokrata küzdelem elhúzódását. A műsorvezető korábban ugyanis kijelentette, hogy szerinte Obama lesz a demokrata jelölt, de arra bíztatta csaknem 14 milliós hallgatóságát, hogy szavazzanak Clintonra a nyitott demokrata előválasztásokon, amelyeken a párt regisztrált szavazói mellett a függetlenek és a republikánusok is részt vehetnek.

Nem lehet pontosan meghatározni, hogy mennyi hatással volt az eddigi versenyre Limbaugh felhívása, de a Washington Post szerint tény, hogy a március 4-én választó Texas és Ohió előtt a demokrata előválasztásokon átszavazó republikánusok nagy többsége Obamát választotta, aki a függetlenek mellett több felmérés alapján is sikerrel tudott megszólítani egyes republikánusokat a kampány során. Ehhez képest Texasban már csak 7 százalék volt a demokratákra szavazó republikánusok között az előnye, Ohióban pedig 49-49 arányban oszlottak meg a republikánus szavazatok a két demokrata jelölt között.

Indianában a republikánusok az exit pollok alapján már 54-46 arányban inkább Clintont választották. A republikánusok ráadásul az összes választó 10 százalékát tették ki, ami az eddigi nyitott előválasztások közül Mississipi kivételével a legnagyobb arányú részvétel. Indianában összesen 1 274 993-an szavaztak, ebből 644 594-en Clintont, 630 399-en pedig Obamát választották, vagyis a két jelölt között a különbség alig 14 ezer szavazat (ebből az is látszik, hogy a tényleges különbség valójában két százalék alatt maradt, annak ellenére, hogy hivatalosan 51-49 arányban nyert Clinton). Kerry kijelentésére válaszul a Politico elemzője rámutatott, hogy Hillary tíz ezerrel kapott több szavazatot a republikánusok között, mint Obama, ezért ha az összes republikánus szavazatát levonjuk a végeredményből, néhány ezer szavazattal még akkor is Hillary marad az élen.

A különböző blogokon az Obama támogatók ugyanakkor nem a republikánusok szavazatainak megoszlásával érvelnek, hanem azzal a függetleneket és demokratákat is beszámoló másik adattal, hogy az Indianában Clintonra szavazók közül 90 ezren (az összes szavazó 7 százaléka, Clinton szavazóinak pedig 14 százaléka) az egykori first lady helyett John McCaint választaná, ha ez a két jelölt küzdene meg egymással novemberben. Obama indianai szavazói közül viszont csak 25 ezren (az összes szavazó 2 százaléka) mondták, hogy az illinois-i szenátor és McCain párosítása esetén inkább a republikánus jelöltre szavaznának. A feltételezett Limbaugh-hatást erősítheti az a tény is, hogy a választók 16 százalékát kitevő konzervatívok között Clinton 64-36 arányban nyert. A Washington Post szerint az is gyanús, hogy a Clintonra szavazó republikánusok nagy többsége azt nyilatkozta, hogy nem ért egyet a New York-i szenátor értékrendjével.

Ugyanakkor szintén a Washington Post mutatott rá, hogy a Clintonra szavazó republikánusok lehet, hogy egyszerűen csak jobban kedvelték őt, mint Obamát. A lap szerint ezt támaszthatja alá, hogy Hillary republikánusai közül tízből kilenc szerint az egykori first lady jobb főparancsnok lenne, ezen kívül Limbaugh korábbi érvelésének ellentmondva tízből hatan úgy gondolták, hogy nagyobb eséllyel verné meg McCaint novemberben. A Clintonra szavazó 90 ezer választóban ráadásul olyan függetlenek is lehetnek, akik közül szavazhattak ugyan sokan Limbaugh hatására, de nem kizárt, hogy a többség egész egyszerűen jobban kedveli Clintont Obamánál, de McCaint még az egykori first ladynél is szívesebben választaná.

Mindent összevetve természetesen Indianában sem lehet megállapítani, hogy mennyien szavazhattak taktikusan, de a Politico és a CNN elemzői szerint sem befolyásolhatták az átszavazók döntően a végeredményt. A magát főparancsnoknak nevező Limbaugh ugyanakkor sikeresnek nevezte a Káosz Hadműveletet, és műsorában be is olvasott néhány levelet a Clintonra átszavazó republikánusoktól. Emellett az eredeti hadművelet nevéhez híven még egyet csavart a felhívásán. „Most már úgy gondolom, hogy Obama lenne a gyengébb demokrata jelölt. Éppen ezért azt tanácsolom a demokrata szuperdelegáltaknak is, hogy álljanak ki mellette. Hiszen Barack Obama láthatóan nem képes megszerezni a demokrata győzelemhez szükséges kékgalléros szavazatokat” - jelentette ki, majd hozzátette, hogy a sznobok, gazdag akadémikusok, fiatalok és feketék koalíciójával nem nyerhetnek a demokraták novemberben.