Hillaryvel már nem számolnak

2008.05.12. 19:47
88 hozzászólás

Bár már a demokrata verseny megnyeréséhez közel kerülő Barack Obama és John McCain is egymás ellen készül, korábban jeleztük, hogy továbbra sem szabad leírni Hillary Clinton esélyeit a jelöltség megszerzésére. Az egykori first lady visszalépését követelő egyre népesebb kórus mellett ugyanakkor már egyes közvélemény-kutatók sem látják túl fényesen a helyzetét. A demokrata verseny alakulását 2006 novembere óta napi mérésekben is követő Rasmussen közvélemény-kutató intézet pénteken bejelentette, hogy Barack Obama lesz a győztes, ezért hamarosan befejezik a demokrata párharc mérését, és csak az illinois-i szenátor és John McCain egymás elleni esélyeivel foglalkoznak majd a továbbiakban.

A vállalat egyik alelnöke, Michael Boniello az intézet honlapján és nyílt levélben is tudatta, hogy a 19 hónapon keresztül mért demokrata versenyben Clinton csak a második helyen végezhet. „Barack Obama és Hillary Clinton szenátorok egyaránt történelmi kampányokat folytatnak” - olvasható a levélben. „Ugyanakkor, bár minden szempontból közel maradt és versenyképes volt, Clinton szenátornak szoros második hellyel kell beérnie, a versenynek pedig vége. Már tisztán látszik, hogy Barack Obama lesz a demokrata jelölt” - jelentette ki Boniello. „Clinton csapata jelenleg próbálja meggyőzni a szuperdelegáltakat, hogy jelöltjük megválaszthatóbb, mint Obama. Még ha minden egyes szuperdelegált is úgy gondolná, hogy az egykori first lady valamiért megválaszthatóbb, az sem elég indok, hogy elvegyék Obamától a jelöltséget. Ennek tudatában a Rasmussen Reports hamarosan befejezi a demokrata verseny napi mérését, és kizárólag az elnökségért küzdő republikánus John McCain és a demokrata Barack Obama küzdelmére koncentrál majd. Ha nem történik valami előre teljesen megjósolhatatlan esemény, akkor közöttük választhatnak majd az amerikaiak novemberben” - indokolta döntésüket az alelnök.

A megválaszthatóságról alkotott véleményüket az intézet honlapján közzé tett másik írásban Scott Rasmussen bővebben is kifejti. Szerinte Clinton és Obama teljesen más csoportokat tudnak megnyerni, és nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy valamelyikük erősebb lenne a másiknál. Elismeri, hogy Clinton jelentené a kevesebb kockázatot, de úgy látja, hogy ezzel az egykori first lady hatékonyan csak akkor érvelhetne, ha kiegyenlített lenne a verseny állása. Obama jelentős előnyének felülírása viszont Rasmussen szerint szakadást okozhatna a pártban, és a demokraták még szenátusi és képviselői helyeket is buknának miatta 2008-ban. Éppen ezért az elemző úgy látja, hogy Clintonnak nem elég a megválaszthatóságával érvelnie, hanem valahogy azt is biztosítania kellene, hogy a párt egységes marad Obama eltávolítása után, erről azonban nem lenne könnyű meggyőznie a szuperdelegáltakat.

A Rasmussen mellett a Gallup is végez napi méréseket, ők nem jelezték, hogy lefutottnak ítélnék a demokrata versenyt és leállnának a Hillary esélyeit is vizsgáló pollokkal. A Rasmussen legutóbbi napi mérésében egyébként Obama országosan 52-42, a Gallupnál pedig 50-43 arányban vezet Clinton előtt.