Obama és McCain együtt kampányolna

2008.05.12. 15:28
13 hozzászólás

Az indianai és észak-karolinai előválasztások után Barack Obama továbbra is versenyző demokrata riválisa, Hillary Clinton helyett már egyre inkább a novemberi elnökválasztásra és a republikánus jelölt John McCainre koncentrál. McCain kampánystábja szintén Obamát tekinti a várható ellenfélnek, ezért a napokban felvetették, hogy a két jelölt a nyáron kezdjen közös kampánykörútba, amelynek állomásain moderátor nélkül, kötetlenül vitatnák meg az ország előtt álló fontos kérdéseket. (AP, CNN)

„Szerintem ez egy nagyszerű ötlet” - reagált szombaton a felvetésre Barack Obama, és hozzátette, hogy amennyiben ő lesz a demokrata jelölt, akkor szívesen részt venne a közös kampányrendezvényeken. „Örülnék neki, ha lehetőségem lenne a fontos kérdéseket a választók előtt megvitatni John McCainnel” - mondta, de azért jelezte, hogy az ötlet gyakorlati megvalósítását még részletesen ki kell dolgozni. Úgy vélte, hogy a közös rendezvényeken jól láthatóan elkülönülne a két jelölt álláspontja például Irak, az egészségügy és az energiapolitika tekintetében.

Vasárnap aztán Obama főstratégája, David Axelrod is megszólalt az ügyben. „Nagyon komolyan vettük a javaslatot. Úgy gondoljuk, hogy az idei az elmúlt időszak legfontosabb választása lesz az Egyesült Államokban. Háború van, a gazdaság válságban, és olyan sok kihívás áll az ország előtt, hogy az emberek megérdemlik, hogy komolyan beszéljünk ezekről. Nem kellene ősszel három nagyon behatárolt vitára korlátozni ezek megvitatását” - jelentette ki.

McCain tanácsadói korábban jelezték, hogy a republikánus jelölt szívesen részt venne a közös rendezvényeken, és emlékeztettek, hogy a vietnami veterán már a 2000-es elnökválasztási kampányban is vitázott hasonló módon a demokrata Bill Bradleyvel. „A múltban John McCain többször is szorgalmazta a hasonló részvételeket” - olvasható Tucker Bounds szóvivő közleményében. Bounds ugyanakkor hozzátette, hogy a még kampányoló Hillary Clintonra való tekintettel majd csak akkor foglalkoznak érdemben a kérdéssel, ha a demokraták kiválasztották a jelöltjüket. Arról azonban nem beszélt, hogy mikortól tekintik a demokrata jelöltnek Obamát, amennyiben Clinton egészen az augusztusi konvencióig versenyben marad.

A demokrata és republikánus jelöltek közös kampányolása egyébként nem példa nélküli, 2007 végén például Joe Biden és Sam Brownback is tartott közös rendezvényeket. Igaz, akkor nem a két politikus álláspontjának különbségei kerültek előtérbe, hanem egy Irak közigazgatási átalakítására vonatkozó javaslatot népszerűsítettek közösen.