A nagy fehér főnök Obama mellé állt

2008.05.15. 11:10
170 hozzászólás

John Edwards bátor döntéssel Barack Obama mellé állt. A volt elnökjelölt-jelölt/alelnökjelölt február 5-e, szuperkedd óta gondolkodhatott, hogy a két megmaradt demokrata jelölt közül Obamát vagy Clintont támogassa. Az AP Edwardshoz közeli forrásai szerint a problémát az okozta, hogy Edwards osztotta bázisa Obama megválaszthatóságával (ne legyünk szemérmesek, mondjuk ki: bőrszínével) kapcsolatos aggályait. De most, hogy Obama már-már hivatalosan is elnökjelöltnek tekinthető, már nem várt tovább.

Eddig sem csináltunk titkot abból, hogy John Edwards nem a kedvencünk. A nevetséges kártérítési pereken multimilliomossá gazdagodott hordószónok a politika legrusnyább vonulatának legjelesebb képviselője, lévén populista. A populizmus pedig nem túl bonyolult műfaj, pénzen vett szavazatokról beszélünk. Edwards a napokban állt elő szegénységet csökkentő tervével. A hangzatos elnevezés valójában azt a viszonylag egyszerű ötletet takarja, hogy vegyünk el pénzt a gazdagoktól, és szórjuk szét két marékkal a csórók között. Tegye fel a kezét az, aki nem szeretne ingyenpénzt kapni.

Obama szempontjából persze jobbkor nem is jöhetett volna Edwards támogatása, nyilván nem véletlen, hogy azt egy nappal a Nyugat-Virginiában elszenvedett megalázó előválasztási veresége után jelentették be - és egy nappal azelőtt, hogy Obama Michiganbe indult volna kampányolni. Nyugat-Virginiában a szavazók többsége az Obama megválaszthatósága (értsd, bőrszíne) miatt aggódó kékgalléros fehér volt. Michiganben ugyanez a helyzet.

Ugyanakkor kérdés, hogy Edwards hangsúlyos megjelenése hogyan fog hatni Obama eddig középre pozícionált kampányára. Hiszen amúgy Obama eddigi munkássága alapján a Demokrata Párt balszéléhez sorolható inkább. Gyaníthatóan most, a kékgalléros rétegek megnyerése érdekében balra is fog tolódni - kérdés, hogy erre hogyan reagálnak majd a függetlenek, akik eddig nagyjából fele-fele arányban döntöttek közte és republikánus riválisa, John McCain között.