Egy sima, egy fordított

2008.05.20. 11:10

Kedden újra két államban tartanak előválasztásokat, amiket újfent nem fogunk közvetíteni - bár az oregoni közvélemény-kutatási adatokat látva még meggondolhatjuk magunkat. Kentuckyban túl nagy izgalmakra nem számítunk, már az is meglepetés lenne, ha Clinton 25 pontnál kevesebbel verné meg Barack Obamát. Kentucky appalache-i állam, jellemzően kékgalléros fehér lakossággal, a közvélemény-kutatók közül a legszorosabb versenyt a Suffolk jelezte előre, náluk Clinton 51-25 arányban vezet, az ARG-nél 65-29-re, 36 ponttal.

Oregonban azonban kemény csata várható. A kutatások eredményei erős szórást mutatnak, a demokraták házi közvélemény-kutatója, a PPP szerint Obama 58-39-re vezet, a Survey USA 55-42-es Obama-győzelmet jelez, a Suffolk és az ARG mérése szerint viszont Obama előnye épphogy hibahatáron felüli - az előbbi 45-41-es, az utóbbi 50-45-ös előnyt mutat az illinois-i szenátornak.

A kentuckyi eredmények különösebben nem befolyásolhatják a kampányt - azt már eddig is tudtuk, hogy Obamának komoly gondjai vannak a fehér középrétegekkel. Oregon viszont fontos csatatér lesz a novemberi választáson, ha Clinton véletlenül nyerni tudna, az jelentősen növelhetné egyre minimálisabb esélyeit a jelöltség elnyerésére.