Bill már a Clinton-dinasztiát tervezi

2008.05.22. 15:00
52 hozzászólás

Májusban Hillary Clinton és exelnök férje is érdekes interjút adott a PEOPLE magazinnak: Hillary többek között bevallotta, hogy soha nem járt plasztikai sebésznél és legszívesebben Abraham Lincolnnal töltene együtt egy estét, Billről pedig kiderült, hogy már a dinasztiaépítésen gondolkozik, és lányuk, Chelsea politikai jövőjét tervezgeti. Lehet, hogy Clinton elnök asszonyt nem is Hillarynek fogják hívni?

A magazinban csak pénteken megjelenő Bill Clinton interjúból az ABC News idézte a Chelsea-re vonatkozó részleteket. „Ha erről Iowa előtt kérdeznek, azt mondtam volna: Ki van zárva, hiszen annyira irtózik attól, amit mi csinálunk. De tényleg jól megy neki” - mondta az exelnök, aki egyébként a lánya előtérbe kerülését az egyik legjobb hozadéknak nevezte felesége elnökválasztási kampánya kapcsán. „Teljesen megváltozott Iowa után” - folytatta Bill. „Rájött, hogy az anyja teljes mértékben a fiatal szavazók miatt bukta el az első államot. Dühös volt, odament a munkaadójához és azt mondta: Nézd, el kell engedned, vagy határozatlan idejű szabadságot kell adnod. Nem fogom hagyni, hogy az anyám így végezze.”

Az exelnök eszmefuttatása Chelsea politikai pályafutásáról egyébként nem meglepő, január elején már kommentezőink is felvetették, hogy a lányuk bevonásával a rövid távú előnyök mellett a Kennedyékhez hasonló dinasztiaépítés lehetett Clintonék célja. A kérdés egyébként azért is érdekes, mert ugyan Hillarynek és Billnek alapvetően nehezen ajánlhatnának bármit az egykori first lady visszalépését szorgalmazó demokraták, akik azonban akár érvelhetnek is Chelsea és így a Clinton név politikai jövőjével.

Az interjúban Bill elmondta még, hogy nem ismeri nagyon jól Obamát, de mindenképpen hihetetlen tehetségesnek tartja felesége ellenfelét. „Azt hiszem, megértem őt” - mondta, majd hozzátette, hogy sok hasonlóság van például a gyerekkoruk köyött. „De azt gondolom, hogy jobb, ha valakiből sok döntéssel a háta mögött lesz elnök” - tette hozzá. Az exelnök emellett határozottan visszautasította, hogy a Clinton kampány valaha is kijátszotta volna a faji kártyát Barack Obama ellen. Az egész kérdés egyébként még éppen Bill Clinton vitatott kijelentései kapcsán került előtérbe a dél-karolinai előválasztás előtt. Az exelnök a PEOPLE magazinnak az egész felvetést Obamáék kiszámított, felháborító stratégiájának nevezte.

Hillary még május elején nyilatkozott a magazinnak, és férjével ellentétben nála nem kerültek szóba igazán komoly témák. A szerkesztők először is nekiszegezték a kérdést: Kivel randizna, ha a férje elengedné egy éjszakára, és bármelyik ma, vagy korábban élő ismert ember közül választhatna? „Ez egy fogós kérdés! Mit szólnátok Abraham Lincolnhoz?” - választotta viccesen a republikánus elnököt az egykori first lady.

Az is kiderült, hogy a hihetetlen napi hajtás ellenére Clinton nem ivott még energiaitalt, bár valószínűleg a csípős paprika mellett már nincs is rá szüksége. Az interjú szerint plasztikai sebésznél még soha nem járt egykori first lady azt is elárulta, hogy egyformán szereti a sört és a bort, végül pedig elmesélte, hogyan győzte őt meg a férje, hogy induljon el az elnökjelöltségért. „Azt mondta: El kell döntened, hogy meg tudod-e tenni, amire az országodnak szüksége van. Mi lenne, ha megint republikánus elnök jönne, te pedig meg sem próbáltad?” - emlékezett vissza Hillary.