McCain egészséges, mint a makk

2008.05.23. 15:15
5 hozzászólás

A hétvégére ígérték, de az AP már pénteken tudósított John McCain egészségi állapotáról. A hírügynökség munkatársai csütörtökön órákon át tanulmányhozhatták az összesen 1173 oldalnyi orvosi jelentést. Összességében megállapították, hogy McCain nem rákos, mi több, korát meghazudtolóan egészséges.

McCainnel kapcsolatban a legfőbb aggály az volt, hogy 1999-ben, 2000-ben és 2002-ben összesen négy rákos daganatot távolítottak el szervezetéből. Mindegyik esetben a börrák legveszélyesebb formája, melanóma támadta meg szervezetét. A négy daganat közül hármat nagyon korai stádiumban operáltak ki, ezek semmilyen veszélyt nem jelentenek. A 2000-ben kioperált azonban az orvosok szerint közepesen veszélyes volt - ez az, ami miatt hosszú sebhely csúfítja arcát.

Ugyanakkor az orvosi vizsgálatok szerint ez utóbbit is sikerült teljesen kioperálni, és a daganat nem nőtt vissza. Az AP egy független orvosszakértőt, a philadelphiai Fox Chase Rákközpont melanómaprogramjának vezetőjét, Stuart Lessint is kifaggatta. "[McCain] még nem gyógyult meg" - kezdte opponenshez méltóan szakvéleményét Lessin, de végül ő is arra jutott, hogy bár a közepesnek osztályzott melanóma tízéves túléléséi rátája 65 százalékos, mivel McCain betegsége óta már nyolc év telt el, tíz százaléknál is kisebb az esélye, hogy újra megbetegedjen. Összességében 5-8 százalékra becsülte annak esélyét, hogy újabb melanómája legyen. Ezt azonban rendszeres ellenőrzéssel könnyű felderíteni.

Márpedig az orvosi iratok tanúsága szerint McCain orvosai megtanították nejének, hogy hogyan vizsgálja meg az elnökjelölt bőrének azon felületeit, amik takarva vannak, vagy nehezen elérhetőek. Az orvosi papírok részletességére jellemző, hogy még McCain idei fülmosásáról is beszámolnak.

McCain összességében is makkegészségnek tűnik - leszámítva egy-két, öregekre jellemző problémát, mint amilyen például a magas koleszterinszint. "Fiziológiailag sokkal fiatalabb, mint a tényleges életkora" - nyilatkozta róla kezelőorvosa, John Eckstein. Az AP-nek példaként azt hozta fel, hogy a cardio-stresszteszten McCain tíz percet is kibír a futópadon, miközben nála évtizedekkel fiatalabb páciensek 5-7 perc után kidölnek.

McCainre az utóbbi időben hatalmas nyomás nehezedett, hogy hozza nyilvánosságra egészségügyi iratait. Most legalább már azt tudhatjuk, hogy a republikánus elnökjelöltnek semmi baja. Demokrata riválisai, Hillary Clinton és Barack Obama ezidáig adósak az elszámolással, még nem hozták nyilvánosságra orvosi feljegyzéseiket. A Time beszámolója szerint Obama eddig csak arról nyilatkozott, hogy leszokott a dohányzásról.