Döntetlenre áll a szélkakasbajnokság

2008.07.07. 11:48

Így zajlik az előválasztás

Remek összeállítás jelent meg a BBC-n a hétvégén Barack Obama és John McCain szélkakaskodásáról. Az amerikaiban flip-flopnak nevezett jelenségen választások múlhatnak, John Kerry 2004-ben részben a vietnami veteránok kampánya, részben pedig igen gyakori nézetváltásai miatt szenvedett vereséget Bushtól.

Idén egyelőre egyik fél sem köthet bele őszintén a másikba. A BBC összeállítása szerint ugyanis pillanatnyilag döntetlenre áll a szélkakasverseny. Nézzük, ki miben hazudott gondolta meg magát.

Kezdjük John McCainnel, aki az elvek bajnokaként szállt be a versenybe. A mérsékelt szenátor pártja borzalmas jobboldalának udvarolva kényszerült éles irányváltásra a bevándorlás kérdésében. Míg korábban George W. Bushhoz hasonlóan maga is az illegális bevándorlók kifehérítését pártolta, az előválasztási kampányban már a határok biztosításáról beszélt. Szerinte a váltás valójában fejlődés volt. "Megtanultam a leckét, hogy mik az amerikaiak prioritásai" - nyilatkozta erről, és ebben igaza is lehet, az amerikaiak tényleg inkább tartanák házon kívül a bevándorlókat. A Fehér Ház blog értékelése: a szabad kapitalizmus barátjaiként sem az amerikaiak többségével, sem az új McCainnel nem ért egyet. Ráadásul a régi McCain a demokraták egyik erős bázisát tudná magához csábítani.

Ugyancsak a borzalmas tagság kényszerítette McCaint a vallásos jobboldallal kapcsolatos nézetei revideálására. Míg a 2000-es kampányában a keresztény jobboldalt nevén nevezte - "notórius megosztók" - most már boldogan fogadta el támogatásukat. A Fehér Ház blog értékelése: Csúnya, rossz McCain.

McCain talán legmegmagyarázhatatlnabb fordulata a kényszervallatások ügyében volt. Váratlanul megszavazta azt a törvénytervezetet, ami a CIA-t kivonta az Egyesült Államok hadseregének a kínzásokat tiltó kihallgatási szabályzata alól. A Fehér Ház blog értékelése: nem találunk szavakat. A vietnami fogságban öt évig kínzott McCaintől ennél többet vártunk.

A republikánus jelölt a guantanamói fogolytáborral kapcsolatban is meggondolta magát. Korábban nagy ellenzője volt a kormányzat börtönpolitikájának, de most, hogy a Legfelsőbb Bíróság ítélete szerint az ellenséges harcosként fogva tartottakat is amerikai törvények szerint, amerikai bíróságokon kell elítélni, visszakozott. "Az ország történtének egyik legrosszabb döntése" - mondta. A Fehér Ház blog értékelése: bár nem vagyunk hívei a guantanamói lágernek, valóban túlzásnak tűnik, hogy az ellenséges harcosok tevékenységét az amerikai jogrend szerint bírálják el. Elég lenne, ha a genfi egyezményt betartanák.

Az amerikai gazdaságot különösen keményen sújtó olajárrobbanás is szélkakaskodásra kényszerítette McCaint. A valaha volt legzöldebb republikánus elnökjelölt korábbi véleményével szemben most már engedélyezné a partközeli olajkutatást. A Fehér Ház blog értékelése: a javaslat még mindig értelmesebbnek tűnik az etanolos zsákutca további támogatásánál.

Barack Obama semmit sem vethet McCain szemére, hasonlóan nagy horderejű, gyakorta kampánya leglényegét érintő kérdésekben mond ellent korábbi önmagának. Az ember, aki mindenkinél korábban tudta, hogy az iraki háború hülyeség, kampányát az azonnali iraki kivonulás követelésével indította. Azóta, pechjére, az amerikai hadsereg csapaterősítési stratégiája jelentős eredményeket hozott. Obama előbb fokozatos kivonulásra váltotta az azonnali csapatkivonási terveket, most pedig már iraki utazást tervez, hogy a terepen vizsgálhassa meg az opciókat és "finomíthassa" terveit. Nem lennénk meglepve, ha hamarosan levenné Irakot a napirendről. A Fehér Ház blog értékelése: bár szélkakaskodni nem szép, Obama vitathatatlanul az előnyére változott.

Hasonlóan örvendetes fordulatot produkált a szabad kereskedelem kérdésében. Amikor a demokraták éppen Ohióért csatáztak, nem győztük kapkodni a fejünket, úgy repkedtek a populistábbnál populistább piacellenes kijelentések Hillary Clinton és Obama szájából. Igaz, Obama egyik tanácsadója már akkor elszólta magát, mondván ez csak kampány. Most, hogy a jelöltség már a zsebében, finomított álláspontján. A Fehér Ház blog értékelése: hurrá!

Nagyot változott véleménye a fegyvertartás kérdésében is. Korábban lelkes tilalompárti volt, például a Legfelsőbb Bíróságon elmeszelt washingtoni tilalmat alkotmányosnak nevezte. Most már inkább úgy gondolja, hogy a fegyvertartás alkotmányos jog, és más-más szabályozást kell alkalmazni a nagyvárosokban, mint a vidéken, ahol a fegyvertartás néha tényleg a biztonság egyetlen garanciája. A Fehér Ház blog értékelése: ha egy politikus fejlődhet, ez valóban fejlődés volt.

Már-már azt gondolhatnánk, hogy Obama csak a javára változott. A kampány populizmusát értelmes érvekre cserélte. De van két kérdés, amiben nagyon csúnyán átvert mindannyiunkat. A kampányfinanszírozás ügyében korábbi álláspontját feladva már nem híve a közpénzen finanszírozott kampánynak. Bár korábban ezt tartotta az egyetlen garanciának arra, hogy a politikusok ne legyenek lobbiérdekeknek kiszolgálva, amikor látta, hogy dollárszázmilliókat képes összekalapozni, hirtelen megváltozott a véleménye. És milyen álságos érveket talált. Amikor bejelentette, hogy mégsem 84 millió dollárnyi közpénzből szeretne kampányolni, ezt azzal indokolta, hogy riválisa, aki hivatalosan közpénzből fog kampányolni, nyilván csalni fog. A Fehér Ház blog értékelése: booooo.

Az pedig, hogy a lehallgatásokkal kapcsolatban is megváltoztatta véleményét, sok liberális támogatóját elriaszthatja. Mindenki legnagyobb megdöbbenésére úgy döntött, nem ellenzi annak a törvénynek az elfogadását, ami védettséget adna az amerikai titkosszolgálatoknak törvénytelenül előfizetői adatokat kiadó telekommunikációs cégeknek. Pedig tavaly még azt ígérte, minden eszközzel megakadályozza a törvény elfogadását. A Fehér Ház értékelése: aki a nagy állam híve, az a nagy állam híve. Nem vagyunk meglepve.