A német kormány nem kér Obama beszédéből

2008.07.09. 11:06
21 hozzászólás

Nem lelkesedik a német kormány Barack Obama legújabb ötletéért. A demokrata jelölt - talán Kennedy iránti tiszteletből is - európai turnéja során nagy nyilvános beszédet tervezett Berlinbe, amit a Brandenburgi kapunál kíván elmondani. Annak idején John F. Kennedy egyik leghíresebb beszédét az akkori Nyugat-Berlinben mondta el - igaz, nem a Brandenburgi kapunál, hanem az akkori nyugat-berlini városházán.

Bár Berlin polgármestere Obama minden kérését teljesítette, a német kormány túlzónak érzi, hogy egy amerikai elnökjelölt a fővárosukban kampányoljon. Ez akkor is érthető lenne, ha momentán nem az inkább a republikánusokkal rokonszenvező kereszténydemokraták alkotnák a kormány főerejét - kellemetlen előre elkötelezni magukat az egyik jelölt mellett, amikor még a másik is nyerhet.

A kormány hivatalosan azzal is indokolta ellenérzéseit, hogy eddig csak hivatalban lévő elnökök mondhattak ilyen beszédeket. Lapértesülések szerint a kancellári hivatal és a berlini szenátus között éles vita robbant ki a kérdésben. Egyes értesülések szerint a hivatalban lévő Bush-kormány is nemtetszését fejezte ki amiatt, hogy Obama a Brandenburgi kapunál mondjon beszédet. Ez a lehetőség George Bushnak nem adatott meg. Eddig csupán két amerikai elnök szónokolhatott az inkább az egységes Németország, semmint Berlin szimbólumának számító helyszínen. 1987-ben Ronald Reagan, 1994-ben pedig Bill Clinton.(Via MTI)