Obama új emberként térhet vissza Irakból

2008.07.10. 13:59

A republikánus elnökjelölt John McCain szerdán úgy vélte, hogy Barack Obama megváltoztathatja álláspontját az iraki csapatkivonás kérdésében, miután találkozik David Petraeus tábornokkal, az Irakban állomásozó amerikai erők főparancsnokával, írja az ABC News. „Örülök, hogy csaknem három év alatt először oda látogat” - vitt be egy gyomrost McCain, biztos, ami biztos. A republikánus jelölt a háború kezdete óta már nyolcszor járt az arab országban, míg Obama mindössze egyszer.

Obama már korábban bejelentette, hogy tervei szerint a nyáron Irakba és Afganisztánba is ellátogat majd. A republikánus elnökjelölt most valójában Obama egyes kijelentéseit lovagolta meg, az illinois-i szenátor ugyanis az előző hét végén is arról beszélt, hogy finomíthat az Irakkal kapcsolatos álláspontján, miután a terepen találkozott a helyi parancsnokokkal. Obama eredeti elképzelése szerint 3-8 ezer katonát vonna ki havonta Irakból 16 hónap alatt. „Egyáltalán nem változott az álláspontom, amit többször is mondtam, az csak annyi, hogy főparancsnokként nyilván meghallgatnám a helyi tábornokok javaslatait” - reagált szerdán a támadásokra. „De főparancsnokként az én dolgom a stratégia felállítása, az övék pedig a taktika végrehajtása” - mondta.

McCain állítása része annak a 2004-ben John Kerry ellen sikeresen alkalmazott stratégiának, hogy az ellenfélre ráhúzzák a flip-flop jelzőt, ami a gyakori nézetváltásokra utal. A BBC nemrég közölt összeállítása szerint ugyanakkor ezúttal a demokraták legalább olyan hatásosan vádolhatják ide-oda ugrálásokkal McCaint, ezért egyelőre döntetlenre áll a szélkakasbajnokság.