McCain kínos hallgatása

2008.07.11. 10:33

Eddigi legkínosabb perceit élte át csütörtökön az elnökválasztási kampányban John McCain. Egy riporternő arról kérdezte az Egyenes Beszéd Expresszen - kampánybuszán -, hogyan is szavazott a gyógyszerek egészségbiztosítási támogatásáról. Ugyanis McCain a Viagra egészségbiztosítási támogatását megszavazta, a fogamzásgátlókét elutasította.

McCainre általában nem jellemző, hogy kibújna egy kérdés elöl, most mégis ezt tette. Hosszasan terelte a szót, mondandója lényege valami olyasmi volt, hogy már nem is emlékszik, hogyan szavazott, meg nem elég tájékozott a témában. Amikor a riporternő direkt rákérdezett, hogy támogatná-e a fogamzásgátlók felvételét a támogatott termékek listájára, megint csak azt felelte, hogy nem emlékszik, hogyan szavazott.

McCain problémája érthető. Egyrészt maga is abortuszellenző, másrészt éppen a republikánus szélsőjobbnak udvarol, így nem támogathatja a fogamzásgátlást. Ugyanakkor a közép felé is gesztusokat kell tennie, és az amerikaiak többsége nemhogy a fogamzásgátlást, de még az abortuszt is támogatja, így el sem ítélhette a felvetést.

Érdekes, hogy a CNN az incidenst elemezve arra a következtetésre jutott, hogy McCain milyen ügyesen kikerülte a kérdést, és hogy látszott rajta, megerőltető nem lecsapnia a Viagrával feladott labdát. McCain ugyanis vicces kedvében van mostanában, de a politikai korrektség savanyító unalmába süllyedt amerikai közbeszédben nem minden poénja ül. Az, hogy szerinte rengeteg cigarettát kéne exportálni Iránba az atomválságot megoldandó, kifejezett felháborodást váltott ki.