McCain már túl idős elnöknek?

2008.07.12. 09:49

A Gallup legutóbbi felmérése alapján az elnökségért küzdő két jelölt közül a 72 éves John McCainnek nagyobb problémát jelenthet az életkora, mint Barack Obamának a bőrszíne. A megkérdezetteknek arra a kérdésre kellett válaszolniuk, hogy ha csak ezt az egy szempontot vennék figyelembe, akkor a republikánus jelölt kora és a demokrata jelölt bőrszíne szerintük milyen hatással lenne elnökként hatékonyságukra.

McCain az összes válaszadó 23 százaléka, míg Obama 8 százalékuk szerint lenne kevésbé hatékony elnök az említett szempontok miatt. A republikánus jelölt megválasztása esetén a legidősebb első ciklusát megkezdő elnök lehet, ez a tény azonban a választók 66 százaléka szerint nem befolyásolná elnöki működését, míg 11 százalékuk szerint a 28 év plusz Obamához képest még inkább előnyt is jelent. Obama esetében 82 százalék szerint nem számít a bőrszín, míg 9 százalékuk szerint elnökként még előnyt is jelentene a demokrata szenátornak.

Az eredményeket a demokrata és a republikánus szavazóbázisokra lebontva kiderült, hogy McCain táborának csak 8 százaléka ítélte meg negatívan jelöltjük életkorát, Obama szavazóinak viszont több mint a harmada nyilatkozott hasonlóan a republikánus jelöltről. A másik esetben a republikánusoknak csak 14 százaléka vallotta, hogy Obama bőrszíne miatt kevésbé hatékony elnök lenne, a demokratáknál pedig mindössze 4 százalék volt ez az arány. A novemberi győzelemhez kulcsfontosságú függetleneket inkább aggasztotta McCain életkora, mint Obama bőrszíne.

További érdekesség, hogy a felmérés készítőinek várakozásával ellentétben az idősek szinte hasonló mértékben tartották hátránynak McCain korát, mint a fiatalok: mindkét csoportnál 20 százalék felett volt a negatív, és tíz százalék körül a pozitív vélemények aránya. Obama megítélése kapcsán nem volt komoly eltérés a feketék és a fehérek között, bár a feketék közül kicsit többen tartották előnynek a jelölt bőrszínét.