Már Denverre edzenek a tüntetők

2008.07.18. 14:14

Több tucatnyi tüntetőcsoport készül a demokraták denveri elnökjelölőgyűlésére, írja a Rocky Mountain News. A jellemzően ultrabalos csoportok egyik ernyőszervezete, a Szövetség a Valódi Demokráciáért - nyilván az elnyomott amerikaiak millióit képviselik - például demonstrációk szervezéséből tart tanfolyamot.

A Mi Változás Vagyunk csoport pedig arra készül, hogy saját videóikat posztolják a YouTube-ra, mert a média nyilván szűrni fogja a közvetítést. Ugyanők azt is megigérték, hogy ha egy tiltakozócsoport provokálná a rendőrséget, kameráikkal a helyszínre sietnek.

A demonstrálók többsége egyértelműen békés szándékú, de a város a bajkeverők érkezésére is felkészült. A helyi rendőrség ötvenmillió dollár (7,2 milliárd forint) szövetségi támogatást kapott a rend biztosításához. A pénzből egyebek mellett gázpisztolyokat vásároltak.

A denveri rendőrség fegyverkezése leginkább a Szokatlan Denver nevű szervezetet aggasztja. A Szokatlan Akció nevű országos csoport helyi szervezete az, amelyiktől leginkább tartanak a rendfenntartók. A csoport erőszakos tiltakozásaival lett ismert, ők készülnek a helyi közlekedés megbénítására is.

A csoport a múlt héten kiképzőtábort tartott a coloradói hegyekben, de részletekről nem számolt be.