McCain kitúrhatja Obamát a hírekből

2008.07.23. 14:21

A napokban a republikánus jelölt kampánystábjából több forrás is állította, hogy John McCain fejében már összeállt a legvalószínűbb alelnökjelöltek listája, és akár már a héten megnevezheti választottját. A bejelentés mellett szólna, hogy elemzők szerint McCainnek ez az egyetlen esélye, hogy legalább részben elvonja a figyelmet a közel-keleti és európai útja kapcsán naponta reflektorfénybe állított Barack Obamáról. (AP, CNN, Politico)

A különböző névtelen források ugyanakkor egymásnak ellentmondanak, és más kiszivárgott hírek szerint az utóbbi napokban tartott belső megbeszélésen több republikánus szakértővel egyetértésben a kampány legfontosabb vezetői és tanácsadói inkább amellett érveltek, hogy McCain csak Obama alelnökjelöltjének megnevezése, vagy a demokrata jelöltállító gyűlés után álljon elő saját emberével.

A Politico felhívta rá a figyelmet, hogy amennyiben a közeljövőben nem jelentik be az alelnökjelöltet, akkor a döntés már mindenképpen szeptember elejére tolódhat. Az elemzők szerint ugyanis a kampánystábok a maximális médiafigyelem érdekében nem fogják az augusztus 8-24. között tartott pekingi Olimpia alatt bejelenteni választottjukat. A játékok után pedig máris kezdődik Denverben a négynapos demokrata jelöltállító gyűlés, amikor minden Obamáékról fog szólni.

Az utóbbi időszakban egyébként számos lehetséges republikánus alelnökjelölt neve felmerült. Az esélyesek között van Mitt Romney, aki az előválasztási időszakban ugyan keményen támadta a 72 éves elnökjelöltet, de azóta nyilvánosan is összeborultak, és az egykori massachusetts-i kormányzó már rendszeresen McCain érdekében kampányolt különböző tévéműsorokban. Komolyan felmerült még a louisianai kormányzó Bobby Jindal neve is, akivel McCain szerdán személyesen is találkozik majd, mások viszont a minnesotai kormányzó Tim Pawlentyt, vagy éppen a floridai kormányzó Charlie Cristet tartják a legesélyesebbnek. A lista ugyanakkor még messze nem ért véget, és egyelőre nehéz megtippelni, hogy McCainék szemében ki hozza a legtöbb hasznot.