Obamás pizsamát mindenkinek!

2008.07.23. 15:34

Az elnökválasztás végeredményét még nehezen lehet megjósolni, de az biztos, hogy a különböző ajándéktárgyak eladását tekintve a demokrata Barack Obama messze elhúzott a republikánus jelölt John McCaintől. A rengeteg hagyományos póló, kitűző, baseball sapka mellett a rajongóknak már lefekvéshez sem kell nélkülözniük kedvencüket, hiszen a legújabb őrület az obamás pizsama, amelyet stílszerűen "ozsamának" neveznek. (AFP)

"Mindenkinek Obama kell" - mondta egy washingtoni utcai árus, aki a standján egyaránt árul Obama és McCain feliratú pólókat. "70 százalékban obamás dolgokat adunk el, McCainből sokkal kevesebbet." Hasonló különbséget jelez egy politikai ajándéktárgyakat árusító honlap statisztikája is, ahol az elmúlt héten az eladott termékek kétharmada Obama-áru volt, míg McCaint csak a vásárlók 14 százaléka kereste, aki így még a versenyből másfél hónapja kiszállt Hillary Clinton nevével fémjelzett termékeket is csak alig tudta megelőzni.

A kampányok ajándéktárgyait forgalmazó egyik nagykereskedő, a Capital Noveltees szintén megerősítette a tendenciákat, az utóbbi egy hónapban például 1600 obamás kitűzővel és 3000 hűtőmágnessel látták el a velük szerződő boltokat, miközben McCain termékeiből csak 400-400 fogyott.

"Az Obama fotójával díszített fekete pólóból 8700-at adtam el június 15-e óta" - mondta Eric Benovitz, a nagykereskedés munkatársa, aki hozzátette, hogy a McCain pólókból mindössze 650 fogyott. "Ez azért elgondolkoztató. Lehet, hogy az obamás pólók eladása jelzésértékű a választásra nézve, de persze azt is jelentheti, hogy McCain támogatói nem hordanak pólókat" - viccelődött.

A Capital Noveltees reptéri boltokat, szállodai ajándékshopokat és utcai árusokat is ellát országszerte, de most leginkább a denveri reptérre koncentrálnak, ahova majd több tízezren érkezhetnek az augusztus 25-29. közötti demokrata jelöltállító gyűlésre.