McCainnek fekete folt az internet

2008.07.24. 11:14

Nemrég a republikánus elnökjelölt John McCain elismerte, hogy nem ért az internethez, és az online ügyekben leginkább a felesége és kampánystábja segítségére szorul. A kijelentések miatt komoly vita indult arról, hogy vajon szükséges-e az Egyesült Államok vezetőjének az internet ismerete, de szóvivőjén keresztül az előző héten McCain gyorsan jelezte, hogy nem akar ezzel támadási felületet hagyni az ellenfeleinek. "Teljes mértékben képes honlapokat megnézni, van egy Macintosha és hetente többször használja is. Dolgozik rajta, hogy minél jobban megismerje az internetet" - szólt a közlemény. (AP)

Miközben McCain az internettel ismerkedik, a Pew Research Center megvizsgálta, hogy mennyire számít ritkaságnak, hogy egy McCainhez hasonló korú férfi nem használja az internet lehetőségeit. A felmérés alapján a teljes lakosságot tekintve csak minden harmadik 65 éven felüli amerikai internetezik rendszeresen. "A fehér, egyetemet végzett 65 éven felüli férfiaknak viszont csaknem háromnegyede csatlakozik fel a hálóra" - mondta Susannah Fox a felmérés vezetője.

Tobey Dichter, az internet elterjesztését az idősek körében segítő egyik szervezet elnöke szerint 72 évesen is leginkább a saját motiváció szükséges az internet megismeréséhez. "McCaint túl sok segítő veszi körül, akik például szívesen kinyomtatnak neki egy emailt" - mondta, és hozzátette, hogy nem mellesleg ezzel szűrt tartalmat kap kézhez a republikánus elnökjelölt. "Kevésbé ösztönöz arra, hogy felcsatlakozz, amikor tanácsadók válaszolnak az emailjeidre, és ellátnak információval minden fontosabb kérdésben" - vélte a Newsweek egyik munkatársa is, aki szerint McCain egész egyszerűen azért nem lett még internetfüggő, mert nem volt rá szüksége.

Dichter szerint egyébként az idősek közül elsőre sokan idegenkednek az internettől, de aztán mégis megváltoztatják az álláspontjukat, amikor rájönnek, hogy például családi képeket kaphatnak emailen keresztül, vagy éppen különböző segítő szervezeteket érhetnek el az interneten. Arra pedig az AP által a témában megkeresett 106 éves Kathryn Robinson a legjobb példa, hogy az internet használatát soha nem késő elkezdeni, az asszony ugyanis 98 éves korában kezdett először emailezni a családjával.