A republikánusok sem ússzák meg

2008.08.06. 09:48

Így zajlik az előválasztás

A szeptember elején Minneapolisban tartott republikánus jelöltállító gyűlésre jelentősen több tüntetőt várnak, mint augusztus végén a demokraták konvenciójára Denverbe. „A Bush-kormányzat a legkülönfélébb csoportokat dühítette fel” - jelentette ki Meredith Aby, a háborúk befejezését követelő egyik szervezet tagja. „Mindenki azt mondja: Nem bírunk ki ebből újabb négy évet!” (AP)

Az RNC Üdvözlő Bizottság nevű szervezet útlezárásokkal és más taktikákkal egyenesen megfúrná a konvenciót, de a legtöbben csak az álláspontjukat akarják megmutatni. A tiltakozók között lesz majd az iraki háború vagy a magas olajárak ellen tüntető csoport, többen pedig a guantanamói rabokra emlékeztetve narancssárga ruhákban vonulnak fel. A tervek szerint egy másik csoport a Kolumbiának a drogellenes harchoz adott segély ellen tiltakozik, míg a darfúri erőszakra emlékeztetve még egy kicsinyített menekülttábort is felállítanak a helyszínen. A legkomolyabb megmozdulások az első napon, szeptember 1-én várhatók, akkor beszél ugyanis George Bush elnök, akinek továbbra is történelmi mélyponton a népszerűsége.

Paula O’Loughlin, az egyik minnesotai egyetem politikai szakértője úgy látja, hogy elsősorban a háborúk miatt kell sokkal komolyabb megmozdulásokra kell számítani a republikánusok jelöltállító gyűlésén, mint a demokratáknál Denverben. Korábban a demokrata konvenciókon általában több tüntető jelent meg, azonban a tendencia 2004-ben átfordult, amikor a rekordot jelentő 100 ezernél is többen demonstráltak Bush ellen. Összehasonlításképpen, a demokraták gyűlésén ötezernél is kevesebben vonultak fel abban az évben.

A négynapos republikánus rendezvény alatt a titkosszolgálat mellett 3000 helyi rendőr is vigyáz majd a rendre.



  • Hírek
  • Hírek