Hillary még mindig kavarja

2008.08.07. 13:45
46 hozzászólás

PUMA feliratú szórólapokat osztogattak Hillary Clinton hívei Barack Obama berlini beszéde előtt. A betűszó az egykori first lady híveine elégedetlenségét foglalja össze, a feloldása: Party Unity My Ass, azaz Picsába a pártegységgel. Az elvakultabb Clinton-hívők a demokrata vezetés azon tervét kifogásolják, hogy a párt denveri elnökjelölőgyűlésén csak Barack Obama neve szerepeljen a szavazólapon.

Felháborodásuk tulajdonképpen érthető. Clinton az előválasztások elbukása után nem lépett vissza, hivatalosan csak felfüggesztette kampányát. Obama, bár győztesen került ki az év eleji megmérettetésekből, nem szerzett elég kötött mandátumú delegáltat a jelöltség elnyeréséhez. Azaz, ha Clinton neve szerepelne a szavazólapon, az is előfordulhatna, hogy nem nyerné el a jelöltséget már az első körben.

Ez pedig a demokrata vezetés rémálma, mert szerintük egy első fordulós szavazási kudarccal a párt megosztottság látszatát sugározná. Clinton hívei szerint viszont a tisztességes szavazás kielégítené igényeiket, és, ha már hallathatták hangjukat, békében felsorakozhatnának Obama mögé, aki minden valószínűség szerint így is, úgy is elnyeri a jelöltséget.

Hívei tervei Clintonnak sincsenek ellenére, bár nyilvánosan elkötelezte magát Barack Obama mellett. A jövő héten Obama érdekében kezd kampányba Nevadában és Floridában is. De hivatalosan nem zárkózott el attól, hogy a neve szerepeljen a denveri szavazólapokon - igaz, maga nem is kezdeményezte ezt.

De utalni utalt már rá. Július 31-én egy Palo Alto-i pénzgyűjtő vacsorán arról beszélt, hogy keresi a stratégiát, amivel támogatói hallathatnák hangjukat a jelölőgyűlésen. "Jómagam úgy gondolom, hogy megerősödve kerülnénk ki abból, ha támogatóim szavazhatnának. Ennek jelentős szerepe lenne a pártegység létrejöttében" - nyilatkozta.

Kampánystábja szerint még nem született hivatalos döntés arról, hogy jelöli-e magát, vagy sem. Hívei azonban már gyűjtik a háromszáz ajánlást, ami a szavazólapra kerülés feltétele.

A Time értesülései szerint Obama és Clinton még mindig nem békéltek meg az előválasztások gyilkos küzdelme óta. A clintoniták szerint Obama eddig nem teljesítette ígéretét, hogy ötszázezer dollárral segíti Clintont adóságai rendezésében - pedig Clinton a maga részéról már összegyűjtött félmillió dollárt Obamának.

Clinton munkatársai szerint a volt first lady még mindig nem hiszi, hogy Obama nyerhet az őszi elnökválasztáson. Más demokraták szerint ez inkább a vágya, mint a jóslata, írja a Time. Hiszen ha Obama vereséget szenvedne, 2012-ben Clinton újra próbálkozhatna.

Akárhogy is lesz, a demokraták még messze vannak a vágyott pártegységtől. Bill Clinton még mindig haragszik Obamára, amiért a jelölt rasszizmussal vádolta. Nemrégiben, afrikai körútja során még mindig érzelmektől túlfűtötten idézte fel az előválasztási kampányt, és csak fél szívvel támogatta Obama jelöltségét. "Sohasem mondtam, hogy [Obama] nem alkalmas elnöknek. Az Alkotmány rögzíti az alkalmasság feltételeit. Aztán a nép dönt, hogy ki lenne a legjobb elnök. Van két választásunk. Szerintem [Obamának] nyernie kéne és nyerni is fog" - mondta.