Edwards kínos a demokratáknak

2008.08.08. 10:49
19 hozzászólás

Veszélyben lehet John Edwards fellépése az augusztus 25-én kezdődő demokrata jelöltállító gyűlésen, ahol pedig 2004-es alelnökjelöltként és idei elnökjelöltként biztos szónoknak számított. Két és fél héttel a konvenció előtt ugyanis több demokrata prominens is felszólította az egykori szenátort, hogy nyilvánosan rendezze ügyét az őt félrelépéssel vádoló National Enquirirrel. (News Observer)

Nincs a topon

A névtelen forrásokra hivatkozó lap még októberben közölt egyik cikkében azt állította, hogy az egykori észak-karolinai szenátor titkos viszonyt folytatott egy kampányvideói készítésében közreműködő csinos hölggyel. A stáb több tagja mellett októberben az érintett Rielle Hunter is online közleményben tagadta a cikk állításait. Néhány hét múlva kiderült, hogy a nő terhes, és decemberben Edwards kampányának egyik munkatársa, bizonyos Andrew Young magát nevezte meg apaként.

A történet az előző hetekben került elő újból, amikor az Enquirir online kiadása azt állította, hogy Edwards július 21-én egy Beverly Hills-i szállodában titokban találkozott a nővel és szerelemgyerekükkel. A Charlotte Observer pedig az előző héten jelezte, hogy megszerezte a kicsi születési anyakönyvi kivonatának másolatát, amelyen nem tüntették fel az apa személyét. Az anya ügyvéde ugyanakkor erre reagálva kijelentette, hogy ennek személyes ellentét volt az oka Hunter és Young között.

Edwards korábban nem nagyon válaszolt az újságírók kérdéseire az ügyben, és egész egyszerűen bulvár mocsoknak minősítette a lap állításait. Az egykori szenátor érdemben arra sem reagált, hogy az Enquirir szerdán egy homályos képpel is előállt, amelyen állításuk szerint Edwards látható a kisgyerekkel.

A politikus 1998-as szenátusi kampányát irányító Gary Pearce szerint ez messze nem elég. „Ez egy nagyon veszélyes ügy, amit a komolyabb médiumok eddig kesztyűs kézzel kezeltek, de bármikor robbanhat az egész. Ha a feltételezések hamisak, akkor ki kell állnia: Ez nem igaz, a gyerek nem az enyém, és jogi lépéseket kezdeményezek azok ellen, akik ilyen hazugságokat terjesztenek” - magyarázta a stratéga.

Lehetséges alelnökjelöltnek tartották

Jelen formájában azért lehet kínos az ügy az egész demokrata pártnak és még Obamának is, mert az egész akkor robbanhat, amikor Edwards felszólal a jelöltállító gyűlésükön. Fellépése a konvención csak előtérbe helyezné a megoldatlan ügyet, vélte Chris Lehane is, aki korábban Al Gore tanácsadója volt. „Akkor aztán azok is megírják az esetet, akik korábban nem foglalkoztak vele” - magyarázta a szakember.

Éppen ezért Don Fowler, korábbi demokrata pártelnök szerint a pártvezetés nem fogja megkockáztatni, hogy egy esetleges Edwards-botrány akár csak részben is elvonja a figyelmet Barack Obamáról. Pedig az egykori észak-karolinai szenátornak az előválasztásokat elbukó elnökjelöltként biztos helye lenne a szónokok között, és a Politico szerint maga Edwards állítása szerint főműsoridős helyet ígértek neki, amikor kiállt Obama mellett. Arról nem is beszélve, hogy korábban még lehetséges alelnökjelöltként is szóba került. Persze a nyilatkozók egyetértettek abban, hogy Edwards magabiztos kiállással a következő napokban még pontot tehet az ügy végére.